ApărareȘtiri

VIDEO. Operațiuni de asalt aeropurtat la Mihail Kogălniceanu, cu elicoptere Black Hawk, Chinook și IAR 330 Puma

Sursa foto: 1st Combat Aviation Brigade/US Army

Elicoptere IAR 330 Puma ale Armatei Române și UH-60 Black Hawk, Chinook Ch-47, din cadrul batalionului american dislocat temporar la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au participat la un exercițiu multinațional de asalt aeropurtat care s-a desfășurat vineri în România.

Exercițiul, intitulat Falcon Response 21, are rolul de a consolida pregătirea de luptă și interoperabilitatea forțelor armate din România, Statele Unite, Germania și Olanda.

Peste 2000 de militari, cu 25 de elicoptere, din cele patru țări participă la ediția din acest an a exercițiului, care este coordonat de Brigada 11 de Asalt Aerian a Forțelor Armate Regale Olandeze.

Falcon Response 21, care a început pe data de 14 mai, face parte din seria de exerciții NATO desfășurate în primăvara acestui an în România. Anterior, pe 10 mai, parașutiști militari din România, Germania, Polonia, Olanda, și SUA au executat o operațiune de desant aerian la Baza Aeriană Boboc, județul Buzău, în cadrul exercițiului multinațional Swift Response 21/Defender Europe 21.

Batalionul 3-1 Elicoptere de Asalt (numit și „Nightmare”), din cadrul Brigăzii I Aviație de Luptă a SUA, a revenit pe 9 martie la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Batalionul este echipat cu aproximativ 30 de elicoptere UH-60M Blackhawk.

Unitatea de aviație s-a mai aflat în România în perioada februarie-septembrie 2019, interval în care a participat la exerciții alături de trupe din România, Bulgaria și alte țări NATO.