Energie

OMV și-a asumat adoptarea unei decizii în proiectul Neptun Deep până la jumătatea lui 2023

Președinte Iohannis și Alfred Stern, președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (presidency.ro)

OMV Petrom s-a angajat să adopte o decizie finală în cazul proiectului Neptun Deep la jumătatea anului viitor, i-au spus președintelui Klaus Iohannis reprezentanții companiei, care au fost primiți luni la Palatul Cotroceni.

”Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a transmis Administrația Prezidențială.

Proiectul Neptun Deep a fost un ”subiect distinct” în discuțiile cu delegația condusă de  Alfred Stern, firectorul general executiv al OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Iohannis a subliniat din nou importanța strategică a proiectului pentru România și a cerut conducerii OMV ”începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă și se află în vigoare”.

Oficialii OMV au prezentat un ”plan de investiții ambițios”, care vizează inclusiv producția de energie din surse regenerabile, biocombustibili și adoptarea de noi tehnologii.

Iohannis a remarcat  faptul că potențialul energetic al țării noastre ”este unul deosebit, dar care trebuie susținut consistent prin investiții ale operatorilor din sectorul energiei” și a evidențiat importanța care trebuie acordată tranziției energetice, în special din perspectiva inovării.

OMV Petrom a devenit operatorul proiectului Neptun Deep după finalizarea tranzacţiei prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil.

În luna iulie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom a declarat  că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze.