ApărareȘtiri

Damen ar putea construi pentru Columbia nave tip Sigma 10514 similare cu corvetele propuse României

Navă tip SIGMA 10514 a Forțelor Navale Indoneziene (Damen)

Compania columbiană COTECMAR și constructorul naval Damen din Olanda au semnat recent un contract pentru co-dezvoltarea Proiectului de Design pentru următoarea generație de fregate pentru Marina columbiană. Ceremonia de semnare a avut loc la bordul ARC Almirante Padilla în Baza Navală ARC Bolivar din Cartagena, Columbia.

Designul pentru programul Platforma Strategică de Suprafață („PES”) se bazează pe designul dovedit al SIGMA 10514, care a fost construit cu succes în alte șantiere navale non-Damen. Pe parcursul contractului designul va fi ajustat pentru a satisface cerințele utilizatorului final, Marina columbiană.

Ambiția de a dezvolta în continuare industria maritimă consacrată din Columbia se încadrează perfect în strategia Damen de a coopera cu șantierele navale locale precum COTECMAR. Suntem mândri de cooperarea de succes, în cadrul proiectului în curs de desfășurare cu COTECMAR, pentru Autoritățile Maritime DIMAR și așteptăm cu nerăbdare să continuăm în acest reper important.Suntem recunoscători pentru încrederea acordată în noi de Marina Columbiană și COTECMAR.

Acordul a fost semnat de Olivier van Papenrecht (director regional Columbia, șantierele navale Damen), amiralul Juan Ricardo Rozo Obregón (din partea Marinei columbiene), Ernst Noorman (ambasadorul în Columbia pentru Regatul Țărilor de Jos), amiralul Luis Fernando Márquez Velosa (Președintele COTECMAR).

Constructorul naval Damen propune și României corvete de tip SIGMA 10514, care ar urma să fie construite la șantierele de la Mangalia și Galați.

România încearcă de peste șase ani să demareze construcția a patru corvete, însă până la această dată nici măcar contractul nu a fost semnat. Ministerul Apărării de la București a indicat că va căuta o altă soluție pentru achiziția de corvete dacă discuțiile cu Naval Grup nu conduc la semnarea unui acord.

În primăvara acestui an, generalul (r) Gheorghe Savu, director Damen Naval România a explicat, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, la expoziția BSDA 22, că navele pot fi construite atât la șantierul Damen Shipyard Mangalia, deținut în proporție de 51% de statul român, cât și la Șantierul Naval Damen Galați.

Programul „Corvete multifuncţionale”, care prevede construcția a patru corvete și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand, a fost lansat în 2016. Parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarat câștigător în iulie 2019, însă nici până astăzi contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat.

În cadrul acestui program, constructorul naval Damen a propus corvete tip SIGMA 10514, care ar urma să fie adaptate la cerințele MApN la institutul de proiectare Marine Engineering Galati (MEGA), parte a grupului olandez.

Schema unei nave de tip SIGMA 10514 a Forțelor Navale Indoneziene (Damen)

Caracteristicile principale ale navelor SIGMA 10514

Roluri: – luptă antiaeriană (AW);

– lupta împotriva navelor de suprafață (ASuW);

– lupta antisubmarin (ASW);

– Securitate maritimă.

Dimensiuni:

Lungime totală: (aprox.) 105 m

Lățime: 14 m

Pescaj: 3,7 m

Deplasament: (aprox.) 2360 tone

Viteza maximă: 28 de noduri

Echipaj: 122 de persoane

Echipament:

 • Radar 3D pentru supraveghere și identificare a țintelor;
 • Sistem de control al focului electro-optic și radar;
 • Sonar în chilă;
 • Sistem de management al luptei;
 • Sisteme de război electronic (ESM & ECM);
 • Sistem integrat de comunicații externe și interne;

Armament:

 • Tun naval calibru 76 mm;
 • 1 x sistem antiaerian cu rază foarte scurtă de acțiune CWIS;
 • 2 x 4 lansatoare rachete antinavă;
 • 1 x sistem lansare rachete antiaeriene cu 12 celule;
 • 1 x lansator rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Rolling Airframe Missiles;
 • 2 x sisteme triple de lansare torpile
 • 2 x lansatoare de contramăsuri;
 • 1 x elicopter de maxim 10 tone.
Semnarea acordului între Damen și COTECMAR. (FOTO: Damen/Serban&Musneci)