ApărareȘtiri

Olanda vinde 12 avioane de luptă F-16 unei companii din SUA care instruiește piloții aviației americane

Avion F-16 al Forțelor Aeriene ale Olandei (Vliegbasis Volkel/Twitter)

Olanda vinde douăsprezece avioane de luptă F-16, retrase din uz de aviația olandeză. Cumpărătorul este Draken International, o firmă americană specializată în furnizarea de servicii de instruire cu adversar pentru piloți militari, în mod particular Forțelor Aeriene și Marinei SUA.

Tranzacția a fost anunțată de către Barbara Visser, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării de la Haga, într-o scrisoare transmisă Parlamentului Olandei. Potrivit oficialului, contractul prevede că Draken International are la dispoziție și opțiunea de a cumpăra alte 28 de avioane de același tip, ce urmează să fie scoase din uz în etape, până la finalul anului 2024, relatează postul RTBF. Visser nu a indicat care este valoarea tranzacției.

Un contract formal va fi semnat în cursul acestui an, iar primele aeronave ar urma să fie livrate în 2022. Momentan nu este clar dacă Draken a achiziționat doar varianta monoloc F-16A sau și avioane biloc de tip F-16B, relatează publicația de profil The Aviationist.

„Echipamentul este în stare uzată și este vândut și transferat în starea în care se află în prezent. Înainte de transfer, Ministerul Apărării dezasamblează o serie de componente – cum ar fi lucrurile clasificate”, se arată în informarea transmisă Parlamentului de la Haga.

Forțele Aeriene Olandeze (KLu) a început să înlocuiască aeronavele F-16, introduse în uz în 1979, cu avioane de generația a cincea F-35A Lightning II, fabricate tot de grupul american Lockheed Martin. Optsprezece din cele 45 de avioane F-35 comandate au fost deja livrate Olandei.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Olandeze mai au în dotare 57 de aeronave de luptă F-16 A/B.

Ministerul Apărării de la Haga a vândut anul trecut 25 de avioane de antrenament Alpha-Jet către canadienii de la Top Aces, pentru suma de 9,7 milioane de euro. Compania din Canada a devenit recent primul operator privat de avioane de luptă F-16, achiziționând recent 29 de avioane de luptă F-16 A/B, scoase din uz de aviația israeliană.