ApărareIntelligenceȘtiri

Ofițer francez, staționat la o bază NATO din Italia, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Un ofițer francez fost inculpat și arestat preventiv, fiind acuzat că ar fi furnizat “informații unei puteri străine, subminând interesele fundamentale ale națiunii”, au transmis autoritățile. Potrivit postului radio Europa 1, militarul era staționat la o bază NATO din Italia și este suspectat că ar fi spionat în favoarea Rusiei, relatează France 24.

Informațiile dezvăluite de radio Europe 1 au fost confirmate duminică de ministrul francez al Apărării, Florence Parly. “Ceea ce pot confirma este că un ofițer superior este vizat de proceduri legale pentru o încălcare a securității”, a explicat ministrul.

Justiția franceză a anunțat că ofițerul în cauză, care are gradul de locotenent colonel, a fost închis pentru furnizarea de “informații unei puteri străine”.

Conform postului Europa 1, bărbatul staționat la o bază NATO din Italia a fost arestat de serviciul francez de contraspionaj, Direcția Generală a Securității Interne (DGSI), la întoarcerea sa din vacanță.

Suspectul, în vârstă de 50 de ani, vorbește rusește și a fost văzut în Italia discutând cu un bărbat identificat ca fiind agent al GRU, serviciul rus de informații militare.

Cazurile de spionaj în favoarea unei puteri străine, în principal Rusia sau anterior, URSS, sunt rare în Franța.

În iulie, doi foști agenți ai Serviciului de Informații Externe (DGSE) din Franța au fost condamnați pentru trădare, fiind acuzați de spionaj în beneficiul Chinei.

În 2001, un ofițer francez detașat la NATO a fost condamnat pentru că a furnizat informații Serbiei cu privire la atacurile aeriene ale alianței în timpul războiului din Kosovo din 1998-1999.