IntelligenceȘtiri

Oficialul care a coordonat investigația în cazul fostului spion rus Skripal a fost numit la conducerea agenției MI5

Conducerea agenției MI5, serviciul de informații responsabil cu securitatea internă a Marii Britanii, va fi preluată începând din luna aprilie de Ken McCallum, oficialul care a coordonat investigația pe tema tentativei de asasinat care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal, acțiune atribuită Moscovei, informează site-ul cotidianului The Guardian.

Director general adjunct din aprilie 2017, McCallum va fi cel mai tânăr lider al agenției MI5, însă vârsta sa exactă este secretă, oficialii britanici indicând că are între 40 și 50 de ani.

Ken McCallum (BBC)

Potrivit unor surse din interiorul agenției, McCallum se va concentra mai mult asupra amenințărilor venite din partea Chinei și dorește o colaborare mai strânsă cu sectorul privat pentru a dezvolta instrumente de inteligența artificială care să fie utilizate pentru a contracara acțiunile statelor ostile și activitățile teroriste.

McCallum vrea să tragă un semnal de alarmă în legătură cu amenințările venite dinspre China – în mod particular în ceea ce privește spionajul industrial și război cibernetic – considerând că magnitudinea acțiunilor de spionaj ale Chinei în Marea Britanie nu este suficient înțeleasă.

În ceea ce privește cooperarea cu firmele private din domeniul noilor tehnologii, agenția de spionaj consideră că nu mai are capacitatea internă de a dezvolta ce are nevoie în domenii precum inteligența artificială și analiza datelor.

În același timp, McCallum va continua să solicite ca agențiile de informații să beneficieze de acces la serviciile de mesagerie criptată.

În calitate de director general adjunct, McCallum a fost responsabil pentru activitatea operațională a agenției într-o perioadă în care au avut loc atacuri teroriste la Manchester și Londra și a coordonat ancheta MI5 în cazul Skripal.

McCallum va deveni cel de-al 18-lea director general al MI5 de la fondarea agenției, în 1909, și în va înlocui pe Sir Andrew Parker, care se află în fruntea agenției din 2013.