IntelligenceȘtiri

Obama avertizează că “statul de drept este amenințat” în SUA, după retragerea acuzațiilor împotriva lui Flynn

Fostul președinte american Barack Obama a avertizat, în cadrul unei conversații private, că “statul de drept este amenințat” în SUA, după controversata decizie a Departamentului de Justiție de la Washington de a retrage la acuzațiile la adresa lui Michael Flynn, fost consilier al lui Donald Trump, inculpat pentru că a mințit în legătură cu contactele sale cu un diplomat rus.

“Nu există niciun precedent în care să vedem o persoană acuzată de sperjur care să scape fără probleme”, a afirmat fostul lider de la Casa Albă. “Acesta este genul de situație în care începi să te temi că – nu doar normele instituționale – ci baza statului de drept este în pericol”, a avertizat Obama în cadrul unei conversații private la care au participat mai mulți membri ai Administrației sale, potrivit Yahoo News.

“Iar când luăm această cale, asta poate merge foarte repede, așa cum am văzut în altă părți”, a adăugat Obama.

“De aceea, voi petrece cât mai mult timp necesar pentru a face campanie cât mai intens pentru Joe Biden”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă

Câteva persoane au confirmat că fostul președinte a făcut aceste afirmații într-o discuție telefonică, relatează The New York Times și The Hill. 

Obama a făcut o confuzie în legătură cu acuzațiile la adresa lui Flynn; acesta nu fusese pus sub acuzare pentru sperjur, ci pentru că a mințit anchetatorii FBI. În 2017, Flynn a pledat vinovat la acuzația că a mințit agenții federali în legătură cu conversațiile sale cu un diplomat rus în perioada de tranziție, după alegerea lui Trump în funcția de președinte.

Însă Departamentul de Justiție de la Washington, condus de un apropiat al lui Trump, procurorul general William Barr, a retras acuzațiile la adresa lui Flynn.

Barr a negat categoric că ar fi retras acuzațiile la solicitarea lui Trump, care a afirmat despre procurorul general că este “un bărbat cu o credibilitate și un curaj nemaipomenite”.

În cursul conversației private, Obama a criticat și modul în care Administrația Trump a gestionat pandemia de coronavirus.

“Ar fi fost rău chiar și cu cel mai bun guvern”, a afirmat Obama, adăugând că situația actuală este însă un “dezastru absolut haotic”

Barack Obama a subliniat necesitatea alegerii unor lideri buni și i-a îndemnat pe foștii săi colaboratori să susțină campania lui Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Obama și actualul candidat al Partidului Democratic la alegerile prezidențiale din noiembrie.