ApărareȘtiri

O primă aeronavă AWACS a aterizat în România, este așteptată și o alta, pentru o misiune de câteva săptămâni

E-3 Sentry (NATO)

O primă aeronavă AWACS din Forța Aeropurtată  NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian, de la Otopeni.

Aeronavele AWACS, care au baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

”Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO”, a menționat MApN.

Misiunea NATO AWACS din România, care va fi condusă de generalul de brigadă Stefan Neumann, reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană, a declarat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer.

Conform unui comunicat al ambasadei, misiunea va dura câteva săptămâni și aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza 90 în cadrul unei echipe multinaţionale.

  • Declarația ministrului Apărării, Angel Tîlvăr: 
”Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!”