ApărareȘtiri

O nouă dronă Heron 1 a armatei germane s-a prăbușit în Afganistan, fiind a doua în decurs de doar patru luni

Drona Heron (IAI)

O dronă Heron-1 utilizată de armata germană s-a prăbușit în luna martie în Afganistan, fiind a doua aeronavă fără pilot de acest tip pierdută de Bundswher în decrus de doar patru luni, relatează portalul de știri militare Israel Defense.

Potrivit surselor citate, incidentul s-a produs la aproximativ 40-50 km de orașul Mazar-e-Sharif și se pare că ar fi fost cauzat de o defecțiune la motorul aeronavei.

Armata germană a confirmat incidentul, iar jurnalistul Matthias Gebauer de la Der Spiegel a relatat că Ministerul Apărării de la Berlin va trimite în Afganistan o nouă dronă Heron pentru a înlocui aeronava distrusă.

În ultimii zece ani, armata germană a pierdut în Afganistan alte patru aeronave fără pilot Heron. Germanii mai folosesc acest tip de drone și în cadrul misiuni antiteroriste din Mali.

Sistemul aerian fără pilot IAI Heron, fabricat de compania de stat Israel Aerospace Industries, are o autonomie de zbor de până la 52 de ore și este utilizat de forțele armate din mai multe țări, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex).

Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).