ApărareȘtiri

O navă militară rusească s-a ciocnit cu un cargobot în strâmtoarea Oresund dintre Danemarca și Suedia

O navă militară rusească s-a ciocnit miercuri dimineață cu un cargobot în strâmtoarea Oresund dintre Danemarca și Suedia, în condiții de ceață deasă, a transmis Marina Daneză, relatează The Washington Post și Naval News.

Autoritățile nu au oferit informații despre nava militară rusească implicată în incident, însă presa daneză a relatat că ar fi vorba de fregata/corveta Kazanets, din clasa Parchim Project 1331M.

La fața locului au fost trimise o navă de patrulare daneză și o navă suedeză pentru a se asigura că vasul cargo Ice Rose, înregistrat în Insulele Marshall, își menține navigabilitatea.

Nimeni nu pare să fi fost rănit și nu au fost raportate descoperite scurgeri de petrol în urma coliziunii produse în apropierea podului Oresund care leagă Danemarca de Suedia, potrivit Marinei Daneze.

Vasul Ice Rose, înregistrat în Insulele Marshall, a fost reținut de autoritățile daneze, în timp ce nava de război rusă este monitorizată. Nici o navă nu pare în pericol să se scufunde.

„Nu avem posibilități de sancționare a navei de război ruse, deoarece este considerată teritoriu rus”, a declarat Klaus Thing Rasmussen, un purtător de cuvânt al Ministerului danez al Apărării, citat de Copenhaga Post Online.

Potrivit portalului de știri maritime Søfart, nava rusă avea sistemul său de identificare automată (AIS) dezactivat în momentul impactului, în ciuda ceții.