ApărareȘtiri

O lege majoră pentru regimul pensiilor de serviciu are termen de aprobare tacită la Senat în 31 martie

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la aniversarea Forțelor pentru Operații Speciale (foto-MApN Oficial)

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, o lege majoră pentru acest domeniu, are termen de aprobare tacită la Senat în 31 martie, după ce la jumătatea lunii februarie Biroul Permanent a decis să prelungească termenul de avizare și dezbatere de la 45 la 60 de zile.

Actul normativ include și prevederi referitoare la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Deși pentru proiectul de lege inițiat de guvern, care a fost înregistrat la Senat în ultimele zile din decembrie 2022, s-a aprobat procedură de urgență comisiile  parlamentare de specialitate care trebuie să dea rapoarte sau avize pe lege trenează acordarea lor.

Legea trebuie să primească rapoarte de la trei comisii (juridică, pentru apărare și cea de muncă) și avize de la alte trei (buget, drepturile omului, politică externă). Până acum niciuna dintre comisiile de raport (principale) nu au dat o rezoluție. Dintre comisiile de aviz s-au exprimat Comisia pentru drepturile omului, care a dat aviz favorabil cu majoritate de voturi (în 31 ianuarie) și Comisia pentu politică externă care a dat tot aviz favorabil cu majoritate de voturi, propunând și amendamete (în 7 februarie).

Senatul este prima Cameră sesizată, MApN este co-inițiator al proiectului de lege aflat la Senat.

Conform proiectului de lege, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Proiectul specifică tipurile de venituri care nu se includ în baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare. De asemenea, Ministerul Muncii a propus modificarea bazei de calcul a pensiei militare pentru personalul care s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate și a făcut precizări pentru pensiile militare ale personalului care a exercitat o funcţie de demnitate publică.

Coaliția de guvernare a decis acum o săptămână să constituie un grup de lucru format din miniștii care gestionează pensiile de serviciu care să propună amendamente în acord cu raportul Băncii Mondiale asupra reformării acestei categorii de pensii. Ministerele își vor integra propunerile într-un singur set de amendamente, decizia finală asupra fiind politică, luată tot în cadrul coaliției.

În ceea ce privește Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, reamintesc că în circuitul parlamentar se află încă PLx 199/2020 (o inițiativă a fostului ministru al Apărării, Gabriel Leș, atunci și senator) care a fost adoptată tacit de Senat și se află la Camera Deputaților (unde are două avize negative de la comisii, date din 2020) și PLx 221/2020 (inițiată de un deputat USR și unul al Pro România), care a fost adoptată tacit de Senat și trimisă la Camera Deputaților, unde are un aviz negativ și un aviz pozitiv de la comisii, dar și un punct de vedere negativ, dat de fostul guvern Orban.