ApărareȘtiri

O firmă israeliană a prezentat microdrone militare ce pot fi lansate manual sau cu ajutorul unui lansator de grenade

Sursa: SpearUAV

Compania israeliană SpearUAV a dezvoltat o nouă serie de microdrone tactice Ninox care, ambalate în capsule speciale, pot fi transportate și lansate de un singur militar, fie manual, fie cu ajutorul unui lansator de grenade, relatează portalurile de știri Jane’s și Defence24.pl.

Cea mai mică din seria de microdrone tactice Ninox cântărește mai puțin de 250 de grame.

Dronele prezentate de SpearUAV sunt concepute pentru colectarea de informații, supraveghere, achiziția țintelor şi cercetare (ISTAR) pentru misiuni strategice, tactice și micro-tactice.

Dronele din seria Ninox sunt de tipul quadrocoptere, însă au fost concepute astfel încât să poată fi pliate cu ușurință și ambalate în capsule cilindrice de dimensiuni reduse, care pot încăpea în lansatoarele de grenade de mână de 40 de mm atașate armelor de asalt, în mortiere și lansatoarele de la bordul platformelor mobile terestre, maritime și aeriene.

Drona poate fi lansată cu ușurință, iar după lansare, capsula rămâne în urmă și dispozitivul se extinde automat, fără să fie necesară intervenția operatorului.

Capsulele sunt ermetice, astfel că drona din interior este rezistentă la condițiile meteorologice adverse și vibrații.

În acest moment există trei tipuri de microdrone Ninox:

Ninox 40 este o microdronă tactică care cântărește sub 250 g. Este atât de mică și ușoară încât poate fi transportată de un singur militar în buzunarele uniformei sale în timpul luptelor. Ninox 40 are capacitatea de a zbura până la 40 de minute și are camere adaptate pentru observarea pe timp de zi și de noapte.

Ninox 66 este un dronă tactică concepută pentru lansarea de pe platforme terestre, staționare și mobile, cum ar fi tancuri și transportoare blindate. Ninox 66 poate zbura mai mult de 50 de minute și poate transporta o sarcină utilă de până la 700 g. Sistemul oferă posibilitatea de a urmări țintele detectate și permite ghidarea muniției inteligente.

Ninox 103 este o dronă concepută pentru a fi lansată de pe platformele aeriene și maritime. Deoarece aeronavă fără pilot poate transporta o sarcină utilă de până la 1,5 kg, poate fi folosită pentru recunoaștere, și ghidarea atacurilor cu muniție inteligentă. Ninox 103 poate rămâne în aer mai mult de o oră. Un element foarte important pentru Ninox 103 este capacitatea de a opera într-un roi de drone.

SpearUAV speră că dronele Ninox vor deveni în curând echipamente standard pe câmpul de luptă. Implicit, sunt concepute să fie accesibile din punct de vedere financiar astfel încât clienții să poată achiziționa dispozitive de acest fel în cantități suficiente. „Vrem ca utilizatorul să trateze drona la fel cum ar face cu orice alt echipament de luptă sau muniție, cum ar fi gloanțe sau o grenadă: este un instrument pentru câmpul de luptă, este gata și menit să fie folosit în orice moment și fără ezitare”, a declarat Gadi Kuperman, directorul general al companiei SpearUAV.