ApărareȘtiri

O firmă din Slovacia ar putea fi implicată în fabricarea de avioane multirol F-16

Avion de luptă F-16 (Kongsberg)

Societatea slovacă de stat Letecké opravovne Trenčín (LOTN) și compania Lockheed Martin ar putea coopera în ceea ce privește fabricarea avioanelor de luptă F-16 pentru Forțele Armate Slovace, inclusiv producând componente, a declarat ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Naď, citat de agenția de știri TASR.

Firma slovacă LOTN ar putea colabora cu Lockheed Martin în ceea ce privește asigurarea mentenanței pentru avioanele F-16, a afirmat ministrul, care precizat că un alt proiect de cooperare între cele două companii ar putea viza fabricarea de componente de aviație.

„Compania Letecké opravovne Trenčín cooperează foarte intens și comunică intens cu compania Lockheed, ceea ce ar trebui să conducă la oferte specifice de muncă sau proiecte care vor fi semnate între cele două companii. Aceasta este o veste foarte bună pentru noi, ca acționar”, a afirmat Naď.

Ministrul, aflat într-o vizită în Statele Unite, a mai precizat că în pofida dificultăților generate de pandemie, procesul de livrare a aeronavelor F-16 achiziționate de Slovacia nu va suferi întârzieri.

„În acest moment, încă preconizăm că, de la 1 ianuarie 2024, spațiul aerian slovac va fi deja apărat de aeronave F-16”, a subliniat Naď.

Contractul pentru 14 avioane de luptă F-16 C/D Block 70 în valoare de 1,6 miliarde de dolari a fost încheiat de Slovacia în 2018.

Guvernul de la Bratislava a semnat un contract pentru 14 avioane de luptă F-16 C/D Block 70 în valoare de 1,6 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2018. Primele șapte aeronave ar trebui să sosească până în 2023.

Slovacia ar putea profita de problemele cu personalul cu care se confruntă compania grecească Hellenic Aerospace Industry (HAI) în privința executării contractului cu Lockheed Martin privind fabricarea de piese pentru aeronave F-16 și C-130.

În România, mentenanța aeronavele F-16 ale aviației române sunt efectuate la Aerostar Bacău, care are statutul oficial de Centru național de mentenanță pentru acest tip de aeronavele. În luna septembrie, Aerostar a primit primul contract pentru executarea de lucrări de mentenanță la un avion F-16 al Forțelor Aeriene Române.