ApărareȘtiri

O dronă MQ-1C Gray Eagle a forțelor americane din Africa s-a prăbușit în nordul Nigerului FOTO

Dronă MQ-1C Gray Eagle (General Atomics)

Comandamentului forțelor americane din Africa (US AFRICOM) a anunțat recent că una dintre dronele sale s-a prăbușit în regiunea Agadez din nordul Nigerului, în cursul unei misiuni de combatere a terorismului, informează publicația Military Times.

Evaluarea noastră inițială este că RPA (aeronavă pilotată de la distanță, n.red.) a fost pierdută din cauza unei defecțiuni mecanice. Nu credem că drona a fost pierdută ca urmare a unei acțiuni ostile“, a declarat lt. Christina M. Gibson, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului forțelor americane din Africa.

Potrivit fotografiilor cu epava, postate prin rețelele de socializare, aeronava fără pilot aparținea armatei americane. Oficialii militari americani au confirmat, pentru Military Times, că este vorba despre un o dronă General Atomics MQ-1C, o variantă a MQ-1 Predator.

Imaginile indicau că drona era echipată cu cel puțin o rachetă Hellfire.

Aeronava fără pilot aparținea cel mai probabil Regimentului 160 de aviație pentru operațiuni speciale, o unitate de forțe speciale care a primit 12 exemplare MQ-1C, potrivit site-ului.

Aceasta este a treia dronă pierdută de forțele americane în cursul operațiunilor în Niger. În octombrie 2014, un aparat MQ-9 s-a prăbușit la aterizarea pe aeroportul de la Niamey, după o misiune de recunoaștere.

Dronă MQ-1C și elicopter AH-64 (General Atomics)

Prezența militară a SUA în Niger a fost oficializată prin semnarea unui acord cu Niamey în 2013, ulterior fiind semnată o înțelegere pentru combaterea terorismului. Ulterior, Washingtonul a început să susțină operațiunea antiteroristă franceză în țara vecină, Mali.

Date tehnice MQ-1C Gray Eagle (sursa: US Army, General Atomics)

Producător: General Atomics (Statele Unite)

Anvergură: 17 de metri

Lungime: 8,5 metri

Greutate maximă la decolare: 1.600 de kilograme

Propulsie: Thielert Centurion 1.7 Heavy-Fuel (165 hp)

Viteză maximă: 277 km/oră (150 noduri)

Rază de acțiune: 4600 de kilometri, via comunicații prin satelit

Autonomie: 25 de ore

Armament: patru puncte de acroșaj pentru 4 rachete AGM-114 Hellfire.

Drona MQ-1C (General Atomics)
Drona MQ-1C (General Atomics)
Drona MQ-1C (General Atomics)