ApărareȘtiri

O aeronavă americană de recunoaștere, interceptată deasupra Mării Negre de un Su-27 rusesc

Avion pentru detecția semnalelor din spectrul electromagnetic RC-135W Rivet Joint (Twitter)

Un aparat de vânătoare rusesc Suhoi Su-27 a fost trimis să intercepteze deasupra Mării Negre un avion de recunoaștere de tip Boeing RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene ale SUA, a anunțat, sâmbătă, Centrul Național de Control în domeniul Apărării din Rusia, potrivit agenției de știri Tass.

Potrivit centrului, sistemul rusesc de control aerian din zona Mării Negre a detectat o țintă în spațiul aerian internațional, care se îndreptau spre spațiul aerian suveran al Rusiei.

“Pentru a identifica ținta aeriană și a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse, a fost trimis un avion de luptă Su-27 din Districtul militar sudic (…). Echipajul a identificat ținta aeriană ca fiind un avion de recunoaștere RC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA și l-a escortat deasupra Mării Negre”, a transmis centrul.

Avionul rus de luptă s-a întors în siguranță la baza sa după ce aeronava americană a schimbat cursul, îndepărtându-se de spațiul aerian al Rusiei.

Acțiunile avionului rus a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian.

Rusia și țările NATO, în special SUA, se acuză reciproc că efectuează misiuni aeriene de recunoaștere în apropierea frontierelor adverse în Europa, în special în zona pontică, dar și în zona arctică și în Oceanul Pacific.

În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți.

Boeing RC-135W Rivet Joint este un avion de recunoaștere care poate detecta, identifica și localiza semnale din spectrul electromagnetic. Aparatul are un echipaj de peste 30 de persoane, inclusiv piloți, ofițeri pentru operațiuni electronice, specialiști în domeniul informațiilor și tehnicieni. Aeronava are o lungime de 41 metri și o anvergură de aproximativ 40 de metri, iar raza de acțiune este de 6.500 de kilometri la o viteză de croazieră de peste 800 km/oră, potrivit Forțelor Aeriene SUA.