ApărareȘtiri

UPDATE: O aeronavă a Forțelor Aeriene române duce 90.000 de măști de protecție tip FFP 2 în Spania / Misiunea a fost reprogramată

Sursa: MApN

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 2 mai, la ora 9.00, din Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinația Spania, pentru transportarea a 90.000 de măști de protecție tip FFP 2.

Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant, în valoare de 10 milioane euro, semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene–DGECH, a precizat Ministerul Apărării.

Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitatie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Grantul alocat va acoperi costurile de achiziție de echipament medical, costuri de întreținere, inclusiv costuri de reparație, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport și livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Aeronava s-a întors, din motive tehnice 

“Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române care a decolat sâmbătă, 2 mai, în jurul orei 09.10, spre Spania pentru transportarea a 90.000 de măşti de protecţie de tip FFP 2 s-a întors, din motive tehnice, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni”, se precizează într-un comunicat al MApN.

Sursa citată menţionează că, urmare a unei probleme de natură tehnică semnalată de aparatura de bord după decolarea de pe aeroportul din Otopeni, echipajul a aplicat procedurile standard pentru astfel de situaţii şi a decis revenirea pe aerodromul militar.

“Aeronava a revenit în deplină siguranţă pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 11.00, misiunea de zbor fiind reprogramată pentru duminică, la ora 9.00”, precizează MApN.