ApărareȘtiri

Numărul militarilor SUA în Europa a depășit 100.000 pentru prima dată în ultimele aproape două decenii. Dintre aceștia, 2.400 în România

Vehicule blindate americane în portul Constanța, 10 iulie 2020 (US Army)

Statele Unite au dislocat în prezent aproximativ 100.000 de militari în Europa (inclusiv 2.400 în România), cel mai mare număr din ultimele aproape două decenii, în condițiile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a provocat temeri sporite în rândul aliaților de pe Flancul estic al NATO, informează publicația online Stars and Stripes.

Ultima dată când numărul trupelor americane în Europa a fost la un nivel atât de ridicat a fost în 2005, în timpul războaielor din Irak și Afganistan, arată datele prezentate Comandamentului European al SUA (EUCOM).

Potrivit EUCOM, în prezent, aproximativ 65.000 de militari americani sunt dislocați permanent în Europa, la care se adaugă unități dislocate prin rotație, inclusiv în România.

În luna ianuarie, în Europa erau aproximativ 80.000 de militari americani, iar invazia Ucrainei de către Rusia la finalul lunii februarie a declanșat o creștere dramatică a nivelului trupelor americane dislocate temporar pe continentul european.

„În fața agresiunii ruse, Statele Unite au desfășurat recent forțe suplimentare și au acum aproximativ 100.000 de militari americani în Europa”, a transmis, marți, EUCOM.

Trupele suplimentare au fost desfășurate pentru a-i reasigura pe aliați, pentru a antrena forțele aliate sau partenere și pentru intervenții de urgență în caz de potențiale crize, se arată în comunicatul comandamentului.

Spre deosebire de perioada Războiului Rece, forțele americane sunt acum răspândite în 19 țări, inclusiv în foste țări membre ale Pactului de la Varșovia, actualmente state NATO.

În Germania sunt în continuare cele mai multe trupe americane, cu 38.500, conform celor mai recente date comunicate de EUCOM. Urmează Italia, cu 12.000. Polonia și Marea Britanie cu câte 10.000 în fiecare. În România sunt 2.400 de militari americani, iar în Spania sunt dislocați 2.500.

Începând săptămâna aceasta, SUA sunt prezente cu 2.500 de militari în țările baltice și 1.500 în Slovacia, potrivit cifrelor EUCOM.

Ultima dată când au existat 100.000 de trupe americane în Europa s-a întâmplat în 2005, când bazele europene au fost utilizate pentru a sprijini oprerațiunile militare americane în Irak și Afganistan.

Totuși, prezența militară a SUA în Europa s-a micșorat constant în anii următori, majoritatea trupelor americane revenind în Statele Unite.

Însă, în urma anexării ilegale a regiunea Crimeea de către Rusia în 2014, SUA au început treptat să-și consolideze prezența militară în Europa.

Totuși, nivelul actual al forțelor americane pe continentul european este mult mai redus decât în timpul Războiului Rece, când sute de mii de militari americani erau dislocați în Europa de Vest, în special în Germania. Apogeul s-a înregistrat în 1957, când SUA avea peste 450.000 de militari în Europa. În 1987, în Europa erau aproape 350.000 de soldați americani.