ApărareȘtiri

Echipamentele militare rusești distruse de ucraineni ar fi suficiente pentru a înarma armatele mai multor țări – Reznikov

Vehicul blindat rusesc 2S3 Akatsiya distrus in Ucraina (FOTO: GeneralStaffUA/Twitter)

Armata ucraineană a distrus atât de mult echipament militar rusesc încât ar fi posibil să înarmeze armatele mai multor țări, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, care a precizat forțele armate ale Ucrainei au capturat mai multe tancuri și vehicule blindate ca trofee decât a primit complexul militar-industrial ucrainean în ultimii opt ani, informează agenția de știri Ukrinfrom.

„Armata noastră a distrus deja mii de invadatori și atât de mult echipament inamic, încât ar fi posibil să înarmeze armatele mai multor țări. Capabilitățile Forțelor noastre Armate sunt în creștere, vine ajutorul. Trupele de apărare teritorială s-au descurcat cu brio în multe zone. Pe cerul nostru. Așii au devenit deja legende. Parașutiștii, infanteria și artileria – toate dovedesc că ucrainenii sunt cei mai buni”, a afirmat ministrul.

Potrivit oficialului de la Kiev, vehiculele blindate rusești distruse nu se măsoară în unități, ci în batalioane și brigăzi.

De asemenea, întreprinderea ucraineană de stat Ukroboronprom a anunțat că va repara tancurile și vehiculele blindate rusești capturate și le va preda Armatei ucrainene pentru a le folosi împotriva rușilor.

Un număr nespecificat de vehicule blindate rusești au fost capturate de forțele ucrainene, iar întreprinderea Ukroboronprom, care se ocupa încă dinainte de război cu repararea echipamentelor de origine sovietică pentru clienții internaționali, va avea ocazia să repare trofeele capturate de armata ucraineană.

Operațiunea de repararea și transfer a echipamentelor rusești capturate a fost deja convenită cu Statul Major al Armatei Ucrainene, a anunțat Ukroboronprom într-o postare pe Facebook pe 28 februarie.

În plus, întreprinderea ucraineană de stat a continuat să lucreze și pe perioada războiului, livrând armatei țării peste 50 de tancuri și vehicule blindate, aproximativ 600 de rachete, muniție, arme de diverse calibre, dispozitive explozive, aruncătoare de grenade etc, relatează DefenseWorld.net.

Utilizarea de către militarii ucraineni a armamentului rusesc este ușurat de faptul că multe din blindatele rusești sunt, deseori, doar versiuni mai noi ale aceluiași echipament de origine sovietică din dotarea armatei ucraineană.

Ambele țări au în dotare un număr mare de echipamente sovietice, precum tancuri T-72 sau T-80, vehicule blindate BMP-1, BMP-2 și BTR-80, sau avioane de luptă Su-27 și MiG-29.

De la începutul războiului, pe rețelele de socializare au apărut numeroase postări cu o serie blindatele și aeronavele distruse sau capturate de ucraineni, informează portalul The Drive, care prezintă o colecție extensivă de astfel de postări.

Videoclipurile și fotografiile arată coloane de vehicule rusești distruse de drone ucrainene, rămase blocate în noroi, distruse de rachete antitanc, abandonate după ce au rămas fără combustibil ca urmare a problemelor cu aprovizionarea cu care se confruntă forțele invadatoare.

Cum multe dintre blindatele distruse, avariate sau abandonate au rămas pe câmpurile sau pe șosele din Ucraina, localnicii s-au apucat să remorcheze vehiculele militare.

Agenția Națională de Protecție împotriva Corupției din Ucraina a reacționat, probabil ironic, afirmând că persoanele care confiscă vehicule militare rusești nu trebuie să le declare la fisc.

„Ați capturat un tanc rusesc sau un transportor blindat și vă faceți griji cum să-l declarați? Păstrați-vă calmul și continuați să apărați Patria! Nu este nevoie să declarați tancurile rusești capturate și alte echipamente militare, deoarece costul acestuia…nu depășește 100 de salarii minime (248.100 de grivne)”, afirmă instituția.

Potrivit datelor transmise pe 4 martie de către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 251 de tancuri, 939 de vehicule blindate de luptă, 105 sisteme de artilerie, 50 de sisteme de lansare de rachete multiple, 33 de avioane, 37 de elicoptere, 404 autovehicule, 3 drone de nivel tactic sau operațional.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a indicat, pe data de 2 martie, că forțele ruse au distrus 47 de aeronave la sol și 11 în aer, dar și 472 de tancuri și alte tipuri de vehicule blindate, 62 de lansatoare de rachete, 206 de piese de artilerie, 336 de vehicule militare speciale și 46 de vehicule aeriene fără pilot, informează agenția de știri Interfax.