Știri

Nuclearelectrica și Energocom au semnat un memorandum pentru livrare de energie de la CNE Cernavodă

Foto: Ministerul Energiei Oficial

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat un memorandum de înțegere al cărui obiectiv este explorarea opțiunilor ”pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda”, a informat Ministerul Energiei.

”Mă bucur acum să dăm și noi ceva mai mult Republicii Moldova pentru că în sectorul energetic România este un lider regional și trebuie să rămână un lider regional. Dacă Federația Rusă a ales să folosească energia ca armă în războiul declanșat împotriva Ucrainei și în războiul hibrid mai amplu, România poate răspunde ca factor de stabilitate pentru regiunea noastră și cu siguranță o prioritate zero în ceea ce privește pe frații noștri”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Pentru a atinge țelul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleară în mixul nostru  energetic, energie care este neutră din punct de vedere climatic. Republica Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate  beneficia de relația specială cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca Republica Moldova să participe în calitate de coinvestitor, ca să ne asigurăm  pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.

Proiectele de  investiții ale Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează nu doar atingerea eficienței energetice, ci mai ales securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor.