EnergieȘtiri

Nuclearelectrica aderă la Angajamentul Net Zero, de triplare a producției de energie nucleară

Foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica a anunțat miercuri că aderă la Angajamentul Net Zero al industriei nucleare (The Net Zero Nuclear Industry Pledge), lansat la COP28 = Conferința ONU privind schimbările climatice

La inițiativă au aderat 120 de companii, cu sediul în 25 de țări și active în peste 140 de națiuni care se angajează la obiectivul de a tripla, cel puțin, capacitatea nucleară până în 2050.

”Energia nucleară susține în prezent 20% din necesarul de energie al României și reprezintă pentru România o opțiune strategică pentru asigurarea decarbonizării, a stabilității energeticE (…) În acest sens, dezvoltăm programul de energie nucleară care va crește capacitatea de producție  cu 133%, la nivelul anilor 2030/2031, prin: prelungirea duratei de viață a Unității 1 cu încă 30 de ani, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, implementarea centralei cu reactoare modulare mici, cu multiple beneficii social – economice”, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Începând cu 2000, producția de energie nucleară a furnizat, în medie, 2500 TWh de energie electrică în fiecare an. La nivel mondial, reactoarele nucleare furnizează în prezent aproximativ 10% din energia electrică și aproximativ un sfert din întreaga energie electrică curată și cu emisii reduse de dioxid de carbon din lume.

Nuclearelectrica” SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni.

SNN deține două sucursale: Sucursala CNE Cernvoda (Centrala de la Cernavoda), care operează două unități nucleare CANDU și FCN Pitești – o fabrică de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.