ApărareIntelligenceȘtiri

NSA a spionat Eurofighter și Saab, participante la o licitație câștigată în final de Lockheed Martin

Sursa: DR Nyheder

Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA s-a folosit de un acord secret americano-danez în domeniul supravegherii pentru a spiona autoritățile guvernamentale daneze și companii din industria apărării din Europa, inclusiv Eurofighter GmbH (Germania) și Saab (Suedia), relatează organizația publică de radiodifuziune de la Copenhaga (DR Nyheder)

Ministerul Finanțelor, Ministerul de Externe de la Copenhaga și firma Terma, una dintre cele mai mari companii din industria daneză de apărare, au fost vizate de spionii americani, potrivit materialului dat publicității pe 15 noiembrie.

De asemenea, o serie de state europene – în special Suedia, Germania, Franța, dar și Norvegia și Olanda – sunt, de asemenea, menționate ca ținte.

Potrivit jurnaliștilor de la DR Nyheder, interceptările ilegale au vizat în special firmele Eurofighter Jagdflugzeug GmbH (Germania) și Saab (Suedia), care în acel moment concurau într-o licitație cu o valoare estimată la 3 miliarde de euro pentru achiziția de avioane de luptă pentru Forțele Aeriene Daneze. Licitația a fost în cele din urmă câștigată de americanii de la Lockheed Martin cu F-35.

Acestea sunt concluziile unei serii de rapoarte strict confidențiale întocmite pe baza afirmațiilor unui activist pentru integritate din cadrul Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), serviciului danez de informații militare, în jurul anului 2015.

Activistul pentru integritate a avertizat conducerea Forsvarets Efterretningstjeneste în privința unor posibile acțiuni ilegale facilitate de un acord privind supravegherea dintre Danemarca și SUA, care au permis agenției americane NSA să intercepteze cablurile de comunicații daneze și să folosească informațiile astfel obținute în scopuri proprii. Activistul a indicat că NSA s-a folosit de acest acord și pentru a obține informații confidențiale despre producătorii europeni de aeronave de luptă Eurofighter GmbH și Saab, se mai arată în materialul dat publicității de DR Nyheder.

Avioanele Typhoon, produse de Eurofighter, și JAS 39 Gripen, de la Saab, concurau pentru a fi alese ca noua aeronavă de luptă a aviației daneze, un proces de achiziție care era deja într-o etapă foarte avansată și care, în momentul presupuselor acțiuni de spionaj, se îndrepta spre faza finală. În cele din urmă, Danemarca a achiziționat 27 de aeronave de generația a cincea F-35. La acea vreme, alegerea aparatului produs de Lockheed Martin de către Copenhaga și modul în care s-a desfășurat licitația au stârnit critici acerbe, relatează portalul Defense-Aerospace.

Nu este clar dacă serviciului danez de informații militare a luat măsuri în urma primirii informațiilor de la activistul pentru integritate, a precizat radiodifuzorul.

“Este practic șocant, deoarece autoritatea care trebuia să protejeze Danemarca a contribuit la subminarea securității intereselor vitale ale Danemarcei”, a declarat Jens Elo Rytter, profesor de drept constituțional la Universitatea din Copenhaga, citat de DR Nyheder.

Radiodifuzorul danez a precizat că sursele citate nu au indica cu exactitate ce informații au căutat spionii NSA sau modul în care serviciul de spionaj din SUA ar fi putut utiliza informațiile obținute.

Potrivit informațiilor disponibile, aceste acțiuni s-au petrecut între 2012-2015, sugerând că Statele Unite au continuat să-și spioneze aliații europeni și după ce Edward Snowden, un fost consultant NSA, a dezvăluit că serviciile secrete americane au interceptat comunicațiile mai multor lideri europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel fiind printre cei vizați.

Ministerul danez de Externe a refuzat să comenteze informațiile date publicității de DR Nyheder, iar Eurofighter și Ministerul Finanțelor de la Copenhaga nu au dat niciun răspuns, relatează publicația Le Figaro, citând agenția France Presse.