ApărareȘtiri

Noua tactică a Rusiei în Ucraina: Forțele ruse nu se mai complică să cucerească localitățile, ci le distrug sistematic cu artileria

Clădire distrusa in Ucraina (FOTO: Uukrinform.net)

Forțele militare ruse nu se mai complică să cucerească localitățile din Ucraina, ci le distrug sistematic cu ajutorul artileriei pentru a ajunge mai repede la granița administrativă a regiunii Lugansk, pe care Moscova susține că vrea să o elibereze de “tirania ucraineană”, informează agenția de știri Ukrinform.

“Ei trag neîncetat toate tipurile de arme grele asupra Bilohorivka și Zolotarivka. Se utilizează artileria clasică și reactivă. Ei [rușii] au lovit case, fiecare clădire pe care o văd ca pe o posibilă fortificație. Pentru a avansa, nu-și socotesc pierderile și nu-le pare rău pentru locuitorii din regiune”, a postat pe Facebook șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Haidai.

Faptul că civilii mor în casele și curțile lor nu oprește trupele ruse, a adăugat el.

Situația este similară și în localitățile din regiunea învecinată, Donețk.

Experții occidentali au indicat de mai mult timp că artileria a devenit “rege” pe câmpurile de luptă din Ucraina, iar o serie de oficiali ucraineni și occidentali au avertizat că armata ucraineană pierde luptele din cauza numărului insuficient de piese de artilerie și muniție.

Adjunctul șefului agenției de informații militare a Ucrainei, Vadim Skibitski, a declarat că „Ucraina are o piesă de artilerie pentru 10-15 piese de artilerie rusești.

De asemenea, un raport recent, întocmit de oficiali din serviciile de informații ucrainene și occidentale, dezvăluia că trupele Kievului se confruntă cu dificultăți uriașe în duelurile de artilerie cu Rusia.

„Este clar că un război convențional nu poate fi câștigat dacă partea ta are de câteva ori mai puține arme, armele tale lovesc inamicul la o distanță mai mică și ai mult mai puțină muniție decât inamicul”, afirmă autorii raportului, care precizează că ucrainenii au de 40 de ori mai puțină muniție decât rușii.

Autorii avertizează că rușii sunt pe deplin conștienți de faptul că până acum au fost livrate relativ puține arme occidentale grele. „Rușii caută să-și folosească avantajul în timpul pe care îl au la dispoziție, folosind artileria pentru a încerca să rupă apărarea ucraineană din Donbas”.