ApărareȘtiri

Noua lege a offset-ului: lansări amânate, noi subordonări, perspective roz

Foto: Senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea legii - Facebook, pagina oficială

Noua lege a offset-ului ar aduce investiții anuale de peste 1,5 miliarde de lei în industria locală de apărare și ar putea ridica România la rang de hub european al afacerilor militare, a susținut recent, într-o dezbatere, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare a Senatului.

Pauliuc, o apropiată a premierului Ciucă, a anunțat că va depune proiectul legislativ ”zilele următoare”, un termen vag, după ce acum patru luni spunea că depunerea va avea loc pe 6 decembrie (2021).

Ea a prezentat și noutățile din noul proiect. ”Inițiativa mea legislativă”, după cum a prezentat-o.

Acestea ar fi: reintroducerea clauzei de compensare în acordurile GtoG, semnarea concomitentă a contractului de achiziție cu contractul de compensare, reducerea contractului de compensare la maxim 7 ani.

Dincolo de aceste aspecte tehnice, se urmărește și o schimbare a deciziei: trecerea OCATS (numită ”Agenția privind operațiunile compensatorii”) în subordinea prim-ministrului. Pe motiv că premierul ”facilitează cooperarea mai multor autorități publice centrale, dat fiind caracterul multisectorial al achizițiilor publice de interes esențial”.

De asemenea, instalarea unui control parlamentar asupra structurii.