ApărareȘtiri

Noua lege a offset-ului așteaptă 2022

Foto: aerostar.ro

Noua lege a offset-ului lipsește dintre proiectele de acte normative depuse la Senat sau Camera Deputaților în ultima lună a anului, deși PNL anunțase, prin senatoarea Nicoleta Pauliuc, că va fi înregistrată ”începând cu 6 decembrie”.

”Există acum în Parlament un proiect de lege privind industria de apărare, care va suferi foarte multe modificări. Avem o nouă legislație a off-setului. Așa cum am discutat, începând cu 6 decembrie, PNL va depune în Parlament o nouă lege a off-setului, cu foarte multe modificări”, declara Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului, la sfârșitul lui noiembrie, în ședința de avizare a noului ministru al Apărării, Vasile Dîncu.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 232/2016 privind industria națională de apărare , inițiată de trei deputați ai PNL, între care și fostul ministru Florin Roman, trecută tacit de Camera Deputaților, cu un aviz negativ al Comisiei juridice. Proiectul a fost înaintat pe 3 noiembrie la Camera superioară și așteaptă avizele de la comisiile Senatului.

Ultima achiziție militară majoră a MApN, cea de supersonice F-16 prevede implicarea industriei de apărare în asigurarea mentenanței și modernizării avioanelor prin Aerostar Bacău.

În programul de guvernare  se prevede că  industria națională de apărare ar trebui să primească în compensare, după contractele de achiziții militare, transfer de tehnologie pentru producția sau asamblarea de produse și contracte de subcontractare și export, prin calificarea fabricilor ca furnizori autorizați ai companiilor internaționale de top.