ApărareȘtiri

Northrop Grumman a testat recent o mini-torpilă care poate fi lansată de elicoptere sau drone

MQ-8C Fire Scout (Northrop Grumman)

Compania americană Northrop Grumman a testat recent un prototip de mini-torpilă care poate fi lansată de avioane de supraveghere Boeing P-8A Poseidon, elicoptere ca MH-60 Sea Hawk, dar și drone MQ-8C Fire Scout, informează site-ul de știri din aviație Flight Global.

Torpila, denumită Very Lightweight Torpedo, a fost proiectată pe baza unui design creat de Laboratorul de Științe Aplicate de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Prototipul realizat de Northrop este un răspuns la programul Compact Rapid Attack Weapon al Forțelor Navale ale SUA, un efort de a dezvolta o torpilă mai ușoară.

Very Lightweight Torpedo are o greutate de 104 kilograme, de aproape trei ori mai ușoară decât torpila MK 54 Lightweight Torpedo folosită de aeronavele de patrulare P-8A Poseidon și elicopterele antisubmarin MH-60 Sea Hawk.

Potrivit anunțului făcut de compania Northrop Grumman pe 22 mai, mini-torpila ar putea fi folosită și de elicopterul fără pilot MQ-8C, care poate căra o încărcătură de peste 318 kilograme.  Dronele MQ-8C nu sunt momentan dotate cu arme, însă Forțele Navale ale SUA analizează posibilitatea dotării acestor aparate cu armament. 

Fire Scout este o variantă fără pilot a elicopterului utilitar civil Bell 407, carcasa fiind fabricată de Bell, în timp ce Northrop Grumman are rolul de a integra senzorii, sistemul de navigație fără pilot și alte dispozitive electronice.

Cu capacitatea de a transporta muniții ghidate, cum ar fi rachete Hellfire, precum și torpile, dornele MQ-8C ar putea fi capabile să preia o parte dintre sarcinile elicopterelor MH-60. Acest lucru ar putea fi avantajos, deoarece rezervele mai mari de combustibil ale dronei îi permit să acopere o distanță mai mare decât elicopterele MH-60.