Apărare

Normele de aplicare a Legii veteranilor din teatrele de operații au fost modificate și completate

Foto: Arhiva

Normele de aplicare a Legii veteranilor din teatrele de operații (Legea 168/2020) au fost completate și moficate în urma constatării unor neclarități și interpretări diferite, în vederea aplicării unitare la nivelul Ministerului Apărării, noul Ordin al Ministrului Apărării aflăndu-se în procedura de transparență decizională.

Completarea normelor de aplicare a Legii veteranilor din teatrele de operații privește:

  • prevederile care reglementează plata sumelor cuvenite pentru personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operațiuni care are calitatea de ”veteran din teatrele de operații” și care nu are calitatea de pensionar militar, aflat în activitate, respectiv rezervă sau în retragere.
  •  clarificarea prevederilor privind plata indemnizației lunare cuvenite personalului participant care are calitatea de pensionar militar aflat în evidența Casei Sectoriale de Pensii a MApN.
  • prevederile care reglementează plata indemnizației lunare  părinților personalului participant militar decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operațiuni
  • metodologia privind acordarea drepturilor personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operațiuni care are calitatea de ”veteran din teatrele de operații” și care nu este invalid, rănit.

În afară eliminării neclarităților și interpretărilor diferite a normelor de aplicare, unul dintre efectele concrete ale noului ordin de ministru va fi asigurarea punerii în plată a indemnizațiilor lunare cuvenite părinților personalului participant militar decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operațiuni.

În ordinul de ministru sunt stabilite documentele pe baza cărora se efectuează plata indemnizațiilor lunare și structurile care efectuează plata.

De asemenea sunt stabilite comisii medicale multidisciplinare la nivelul spitalelor militare din rețeaua MApN pentru monitorizarea sănătății personalului rănit sau invalid în urma misiunilor din teatrele de operații.

Prin noul ordin de ministru se completează cu 15 poziții lista misiunilor și operațiunilor externe.