ApărareȘtiri

Noile variante specializate de Piranha V, prezentate în premieră de Ziua Armatei Române

Noile variante Piranha V pentru Armata României (FOTO: GDELS)

Militarii români urmează să primească trei noi variante specializate de transportoare blindate Piranha V, iar primele imagini cu noile vehicule au fost prezentate marți, 25 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române.

General Dynamics European Land Systems a transmis cu această ocazie un mesaj de felicitare Armatei Române: “Astăzi ne alăturăm celebrării Zilei Armatei României, ocazie pentru a saluta nu doar o puternică națiune militară, cât și un membru NATO dedicat. NATO este cea mai puternică alianță militară din lume. Iar puterea ei derivă atât din unitatea și solidaritatea colectivului, cât și din eforturile susținute ale fiecărui membru, așa cum este Armata României – un garant al stabilității pe Flancul Estic al NATO”.

Astfel, în viitorul apropiat, Armata Română va primi vehicule Piranha V special adaptate pentru MEDEVAC (transportoare de salvare si recuperare sanitară); Recuperare sau misiuni CBRN (apărarea chimică, biologică, radiologică).

În anul 2017, Ministerul Apărării din România a comandat 227 de vehicule blindate pe roți Piranha V, în șase variante de echipare. Primele 36 au fost fabricate în Elveția, iar restul în România. Majoritatea sunt de tipul transportor de trupe, dar o parte sunt echipate ca posturi de comandă sau sunt dotate cu aruncătoare autonome Cardom fabricate de Elbit Systems la Bacău.

Din totalul de 227 de Piranha V, primele 36 de transportoare au fost livrate in 2020 și sunt deja utilizate de militarii români din cadrul Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” (Scorpionii Roșii). Alte 32 de transportoare au fost livrate în noiembrie 2021 și vor fi introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre, iar încă 26 de transportoare Piranha V vor fi livrate până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, alte 133 de transportoare Piranha V, complet produse și asamblate în România, vor fi livrate către Armata română în următorii ani, în baza acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), semnat în martie 2022.

Blindatele Piranha V pentru Armata Română sunt produse la Uzina Mecanică București – uzina care în trecut s-a ocupat de modernizarea tancurile TR-85M1. Transportoarele sunt dotate cu turele cu mitraliere de 12,7 mm sau tunuri de 30mm, produse în România de către Elbit Systems. Turelele au fost proiectate de către o echipa de ingineri români și produse la Bacău și asamblate la Elmet Măgurele.

Sistemul de comunicații și control este realizat de două companii românești – CSR și Interactive, iar sistemele optice de către ProOptica.

General Dynamics European Land Systems Romania a indicat că procentul offsetului pentru acest program se ridică la 80%, iar grupul este interesat de o colaborare pe termen lung cu companiile românești, atât pentru proiectul Piranha V pentru România, cât și pentru alte proiecte viitoare.

De altfel, în ultimul an au existat mai multe discuții privind posibilitatea exportului de transportoare Piranha V “made in România” în țări ca Bulgaria, Estonia sau Grecia.