ApărareȘtiri

FOTO. Noile fregate ale Marinei germane, construite de Damen, vor fi echipate cu sisteme verticale de lansare de la Lockheed Martin

Fregată din clasa F126 cu sistem Mk41 VLS (Damen/Lockheed Martin)

Noile fregate din clasa F126 ale Forțelor Navale Germane, care sunt construite de Damen Naval, împreună cu partenerii săi Blohm+Voss și Thales, vor fi echipate cu sisteme verticale de lansare MK 41 de la Lockheed Martin.

Damen Naval a contractat Lockheed Martin pentru livrarea acestui sistem, iar atribuirea se referă la contractul de vânzare comercială directă pentru MK41 VLS, care a fost semnat pe data de 31 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică..

Jorge Ciappi, International Business Development Manager pentru proiectul MK 41 VLS, s-a declarat încântat de încrederea acordată grupului american Lockheed Martin de către Damen, în calitate de parte contractantă și de faptul că BAAINBw a preselectat Lockheed Martin pentru acest obiectiv.

Contractul de furnizare și servicii semnat cu Lockheed Martin prevede producția și livrarea a două module “strike-length” cu 8 celule de lansare MK 41 VLS Evolved Sea Sparrow Missile Block 2, pentru fiecare dintre cele patru nave, plus lucrările de inginerie asociate și hardware-ul auxiliar.

Acest sistem este deja în dotarea atât a Marinei Germaniei, cât și a Marinei Regale a Țărilor de Jos. Damen este familiarizat cu sistemul MK 41 VLS, acesta fiind implementat pe proiectul Fregatei de Comandă și Apărare Aeriană a Marinei Olandeze (ADCF) și pe diverse alte proiecte internaționale. În plus, sistemul este exploatat cu succes de peste 25 de ani în cadrul Marinei Germaniei, inclusiv în proiecte precum fregatele F123 Brandenburg Class și F124 Sachsen Class.

„Acest contract este următorul pas logic și revoluționar pentru proiectul fregatei F126. În plus, este un exemplu excelent pentru realizarea de beneficii financiare, tehnice și operative prin cooperarea bilaterală între țările europene. Utilizarea sistemului MK 41 de la Lokheed Martin la bordul noilor fregate germane continuă o istorie lungă și de succes a utilizării acestui sistem de ani buni, de către Marina Germaniei și Marina Regală Olandeză”, a afirmat Hein van Ameijden, Managing Director, Damen Naval.

Inițial proiectat cu capacitatea de a lansa simultan rachete de război anti-aer, anti-suprafață, “strike” și rachete anti-submarin, MK 41 VLS și-a consolidat imediat locul ca principal sistem de lansare de suprafață din lume. Designul „Any Weapon/Any Cell” permite unei celule MK41 să tragă cu orice rachetă integrată, oferind flexibilitate maximă.

Potrivit Lockheed Martin, până în prezent au fost instalate peste 14.000 de celule VLS la bordul a peste 150 de nave și au fost efectuate 4.500 de trageri operaționale și de test, iar disponibilitatea operațională a sistemului este de peste 99%. Cu acest sistem, în combinație cu alte sisteme și senzori de la bord, fregata F126 are capacitatea de a opera în cele mai complexe medii maritime și, prin urmare, contribuie la nivel internațional la asigurarea siguranței și a stabilității.

Damen Naval construiește cele patru fregate din clasa F126 împreună cu partenerii săi Blohm+Voss și Thales. Damen Naval a fost selectat ca ofertant câștigător în 2020, în urma unui proces european de licitație care a durat mai mulți ani. Prima navă este așteptată să fie livrată Marinei Germane în 2028. Toate lucrările de construcție vor fi efectuate în întregime în Germania la șantierele navale din Kiel, Hamburg și Wolgast.

Mk 41 este sistemul de lansare principal pentru rachete Evolved Sea Sparrow (ESSM), care sunt comercializate în Germania de RAM System GMBH, un joint venture între MBDA Deutschland (50%), Diehl Stiftung (25%) and Diehl BGT Defence (25%), relatează publicația Europäische Sicherheit & Technik.

Rachetele care pot fi utilizate de sistemul de lansare Mk41 (FOTO: Lockheed Martin)