ApărareȘtiri

Noile fregate ale Forțelor Navale grecești vor fi înarmate cu rachete antieriene ASTER 30 și antinavă Exocet MM40

Fregată FDI (Naval Group)

Grecia a semnat marți, 28 septembrie, un Memorandum de Înțelegere cu companiile franceze Naval Group și MBDA, document care dă startul negocierilor pentru achiziția a trei fregate FDI HN(Frégate de Défense et d’Intervention/clasa Belharra) pentru echiparea Forțelor Navale Elene. Navele vor fi echipate cu rachete antieriene ASTER 30 și antinavă Exocet MM40, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Acordul include și opțiunea comandării unei a patra fregate.

Navele care vor fi livrate Greciei includ tehnologii dezvoltate de Naval Group, Thales și MBDA, care va furniza rachetele ASTER 30 B1 și Exocet MM40 Block 3C.

Fregatele vor fi construite în șantierul Naval Group din Lorient, unde în acest moment se realizează cea de-a doua serie de nave destinate Marinei Franceze.

Navele de tip FDI HN/clasa Belharra ar urma să fie echipate cu până la 32 de rachete antiaeriene Aster sau o combinație de rachete Aster și MICA NG; douăzeci și unu de rachete RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM), opt rachete antinavă Exocet MM 40 B3, torpile ușoare MU 90 și un tun naval de 76 mm. Radarul urmează să fie furnizate de Thales.

Grecia va deveni astfel al doilea utilizator al fregatelor de acest tip, după Franța, care a comandat deja cinci nave.

Naval Group, Thales și MBDA sunt implicate și în programul românesc de înzestrare cu corvete, însă contractul pentru construcția navelor nu a fost încă semnat, deși au trecut deja trei ani de la licitație.