InfrastructurăSiguranță alimentară

Netanyahu despre Covid-19: Sugerez teste la domiciliu și aeroporturi ”curate” pentru protejarea lanțurilor de aprovizionare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susținut luni o videoconferință cu lideri europeni la sediul MAE israelian din Tel Aviv, la care a participat și premierul Ludovic Orban.

Liderii europeni prezenți și premierul israelian au discutat despre epidemia de coronavirus, fiind prezenți cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, președintele Ciprului, Nikos Anastasiades, premierul italian, Giuseppe Conte, premierul bulgar, Boiko Borisov, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic și premierul român, Ludovic Orban.

Netanyahu a avut trei sugestii de colaborare: dezvoltarea testelor pentru coronavirus la domiciliu, desemnarea de aeroporturi ”curate” pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și schimbul de bune practici.

Intervenția premierului Netanyahu, conform Ambasadei Israelului în România:

“Salut oportunitatea de a susține această videoconferință, deoarece cred că ne putem ajuta țările, cât și reciproc, prin împărtășirea informațiilor și coordonarea anumitor activități. Știu că timpul este esențial pentru dvs. și pentru țările noastre. În primul rând, vreau să sugerez să înființăm acest forum de lucru și să păstrăm legătura prin contacte din fiecare țară, astfel încât să putem da curs lucrurilor care vor reieși din această conversație.

Mai exact, am trei sugestii de colaborare: În primul rând, în domeniul testării la scară largă – schimbarea completă a ratei de testare, durata testelor și viteza acestora. Am vorbit despre asta ieri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și expertul său, Dr. Debra Birks, responsabilă de toate activitățile de combatere a coronavirusului. De fapt, obiectivul final este să se dezvolte teste la domiciliu, la fel ca și în cazul celor de sarcină sau HIV, astfel încât oamenii să se poată testa singuri.

Când se va întâmpla asta, vom putea separa mai eficient persoanele sănătoase de persoanele bolnave. Este un lucru bun pentru sănătate și foarte bun pentru economia noastră, deoarece suntem pe cale să ne confruntăm cu probleme grave de izolare în masă. Prin urmare, colaborăm la nivel de echipe de cercetare și sugerez ca, dacă credeți că aveți contribuții științifice și tehnologice pe această temă, haideți să discutăm și ne vom asigura, desigur, că și partenerii americani sunt la curent. Vorbim de un efort la nivel mondial. Nu contează cine îl primește mai întâi, ci cum îl primim toți. Acesta este primul punct – îmbunătățirea testelor. Acest lucru este critic. Și, desigur, găsirea unui vaccin.

În al doilea rând, pentru a proteja lanțurile de aprovizionare, sugerez să avem centre și aeronave sigure pentru zboruri. Cu alte cuvinte, putem desemna aeroporturi pentru noi, pentru toți din Europa pe care le vom declara drept “aeroport uri curate.” Cred că chinezii fac deja acest lucru în industria lor. Își țin industria deschisă verificând tot timpul oamenii, lucrătorii esențiali. Vă sugerez să investim în acest efort pentru a crea aeroporturi sigure în Europa, oriunde am decide. Deci, putem trimite un avion, puteți trimite un avion, schimburile pot avea loc acolo, nu trebuie să curățați toate aeroporturile cu costuri pe care nu le putem suporta.

Al treilea lucru, desigur, este schimbul de bune practici. Fiecare are propria experiență. Vedem ce funcționează, ce nu și putem împărtăși informații. Aceasta este baza propunerii pe care am avut-o și probabil vți avea și alte idei pe care aștept cu nerăbdare să le aud. Singura mea sugestie este că avem un contact stabil pentru fiecare dintre guvernele noastre. În acest caz, îl avem pe generalul de brigadă (rez.), Igal Slovik, și vă rog pe fiecare dintre voi să numească un reprezentant, pentru a putea continua această discuție. “