ApărareȘtiri

Negocierile de pace intra-afgane au început la Doha / ”Ziua sfârșitului războiului”/ România susține securitatea Afganistanului

Ministerul Afacerilor Externe a salutat sâmbătă începerea la Doha a negocierilor de pace intra-afgane, care reunesc reprezentanții Guvernului afgan și ai talibanilor.

Șeful misiunii diplomatice a României în Statul Qatar a participat la ceremonia de începere a negocierilor, la invitația autorităților qatareze.

MAE consideră că ”lansarea negocierilor de pace intra-afgane reprezintă o oportunitate pentru părțile implicate de a încheia un conflict de lungă durată, care a avut efecte profund negative asupra întregii regiuni. Acest moment istoric este un prim pas pentru obținerea unei păci sustenabile în Afganistan, cu participarea tuturor segmentelor societății”.

România va continua să susțină demersurile de asigurare a păcii și securității în Afganistan, în coordonare deplină cu aliații săi, în cadrul NATO.

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a prezidat ceremonia de deschidere a acestor negocieri organizate într-un mare hotel din Doha, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo şi a emisarului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad, au relatat agențiile de presă.

Negocierile istorice dintre guvernul afgan şi insurgenţii talibani ar trebui să fie bazate pe ideea că nu trebuie să existe câştigători sau pierzători, a spus şeful diplomaţiei din Qatar.

Negociatorul guvernului afgan, preşedintele Înaltului consiliu pentru reconciliere naţională Abdullah Abdullah, le-a mulţumit talibanilor pentru “voinţa lor de a negocia”.

“Pot să vă spun cu încredere astăzi că ţara noastră îşi va aminti această zi ca pe cea a sfârşitului războiului şi a suferinţelor poporului nostru“, a declarat Abdullah Abdullah.

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut sâmbătă celor două tabere din Afganistan să profite de oportunitate pentru a încheia un acord de pace.

“Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînţeles, a voastră”, a spus Pompeo, adăugând că speră că soluţia aleasă să fie protejarea drepturilor tuturor afganilor şi a progreselor sociale, inclusiv prezenţa femeilor în viaţa publică.