ApărareȘtiri

Nave ruse de desant amfibiu au părăsit Marea Baltică spre o destinație finală necunoscută

Navă rusă de desant (FOTO: The Drive)

Mai multe nave de desant amfibiu ale Forțelor Navale ale Rusiei au părăsit Marea Baltică, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic. Momentan nu se cunoaște destinația finală a navelor ruse, însă, în contextul tensiunilor cu Ucraina, există temeri că acestea se îndreaptă spre Marea Neagră, relatează portalul de știri The Drive.

Grupul naval rus atașat Flotei ruse a Mării Baltice cuprinde cinci nave de desant amfibiu din clasa Ropucha Proiect 775 și o navă de debarcare din clasa Ivan Gren.

Fiecare navă din clasa Ropucha Proiect 775 poate transporta până la zece tancuri și 340 de militari, în timp ce nava din clasa Ivan Gren poate transporta 13 tancuri și aproximativ 300 de militari. Nu este clar ce transportă în acest moment cele șase nave ruse.

„Au plecat în direcția vest-nord-vest și sunt pe calea de ieșire din Marea Baltică”, a declarat generalul Michael Claesson, șeful pentru operații al Forțelor Armate Suedeze, citat de postul de radio suedez P1 Morgon.

Navele au trecut luni dimineață pe sub podul Storebaelt din Danemarca, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic.

Autoritățile de la Kiev se tem că Rusia ar putea lansa un asalt amfibiu asupra portului Odesa, cu scopul de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră. Într-un astfel de scenariu, prezența navelor din clasele Ropucha și Ivan Gren va crește capacitatea de desant amfibiu a forțelor ruse din regiunea pontică.

Manevrele navelor ruse au fost monitorizată de Forțele Aeriene Suedeze, dar și de Statele Unite. Oficialii suedezi au precizat că nivelul actual de activitate este neobișnuit de ridicat.