IntelligenceȘtiri

Navalnîi afirmă că Putin este implicat în otrăvirea sa/Kremlinul susține că Navalnîi primește instrucțiuni de la CIA

Sursa: Tass

Liderul opoziției de la Moscova, Alexei Navalnîi, a declarat recent că este convins că președintele rus Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale, în timp ce Kremlinul susține că agenția americană de informații CIA colaborează cu Navalnîi, despre Moscova crede ar fi primit instrucțiuni de la serviciile de spionaj occidentale, relatează agenția de știri Reuters.

Navalnîi a declarat pentru publicația germană Der Spiegel că este convins că președintele rus Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale, însă nu se teme și intenționează să se întoarcă în Rusia pentru a continua campania împotriva regimului de la Moscova.

Pe de altă parte, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că agenții de informații occidentale, în mod particular Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA, colaborează cu Navalnîi.

“Nu pacientul [Navalnîi] lucrează cu agențiile de informații occidentale, ci agențiile de informații occidentale lucrează cu el”, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, nu este prima dată când sunt detectate contacte între Navalnîi și agențiile de informații străine. “Nu este prima dată când îi dau instrucțiuni”, a precizat oficialul rus. “Există informații că instructori [de la agenții de informații occidentale] lucrează cu el și, în mod clar, pacientul primește instrucțiuni, am mai văzut asta de multe ori”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția Tass.

Alexi Navalnîi, liderul opoziției ruse și un critic proeminent al președintelui Putin, se presupune că a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de tip Novichok, dezvoltată în laboratoarele militare sovietice, potrivit testelor realizate de autoritățile germane. Politicianul rus a fost transferat în comă din Rusia la Berlin pentru tratament, fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare.