ApărareȘtiri

Nava militară din Venezuela s-a scufundat după s-a izbit intenționat de vasul de croazieră – Columbia Cruise

Vasul de croazieră RGCS Resolute (One Ocean Expeditions)

Nava de patrulare Naiguatá (GC-23) a Forțelor Navale din Venezuela s-a scufundat după ce a deschis focul și s-a izbit intenționat de vasul de croazieră RGCS Resolute, la nord de insula La Tortuga, în încercarea de a forța vasul să se îndrepte spre un port din Venezuela, a anunțat Columbia Cruise Services, compania care deține RGCS Resolute.

Proiectată pentru călătorii în zone polare, coca vasului de croazieră RGCS Resolute este întărită pentru a putea rezista la aceste condiții extreme de navigație.

Nava de patrulare Naiguatá (Twitter)

“La primele ore ale dimineții zilei de 30 martie 2020 (ora locală), nava de croazieră RGCS Resolute a fost supusă unui act de agresiune din partea Marinei din Venezuela în apele internaționale, la aproximativ 13,3 mile marine de la Isla de Tortuga, având la bord 32 de membri ai echipajului și niciun pasager”, a comunicat compania, potrivit publicației The Jerusalem Post.

“De vasul de croazieră s-a apropiat o navă militară venezueleană, care a interpelat prin radio echipajul în legătură cu intențiile prezenței RGCS Resolute și a ordonat ca vasul să se îndrepte către Puerto Moreno pe Isla De Margarita. Deoarece RGCS Resolute naviga în apele internaționale în acel moment, comandantul (vasului de croazieră) a dorit să confirme această solicitare specială”.

Conform comunicatului, “în timp ce comandantul era în contact cu sediul central, s-au trase mai multe rafale de armă și, la scurt timp după aceea, nava s-a apropiat cu viteză dinspre tribord, la un unghi de 135° și s-a ciocnit intenționat de RGCS Resolute. Nava militară a continuat să se izbească de proră, aparent, în încercarea de a îndrepta nava spre apele teritoriale venezuelene”.

“În timp ce RCGS RESOLUTE a suferit daune minore, neafectând navigabilitatea navei, se pare că nava militară a suferit daune severe, în urma contactului cu prora întărită vasului de croazieră RGCS Resolute, și a început să ia apă”, a explicat compania.

Columbia Cruise Services a precizat că vasul de croazieră a alertat Centrul de coordonare a salvării pe mare (MRCC) de la Curaçao și a încercat să contacteze nava militară, însă apelurile vasului au rămas fără răspuns.

RGCS Resolute a părăsit locul incidentului după ce centrul de coordonare a salvării pe mare a ordonat vasului să-și continue călătoria spre Curaçao.

Vasul de croazieră RGCS Resolute (One Ocean Expeditions)

Potrivit Ministerului Apărării de la Caracas, incidentul s-a produs în cursul nopții de duminică spre luni, la miezul nopții (ora României, 7:00). Nava Naiguatá (GC-23) a Pazei de Coastă, parte din Forțele Navale, care efectua o misiune de patrulare maritimă în apele teritoriale ale Venezuelei, “a fost lovită de nava de pasageri Resolute (122 metri lungime și 8.300 tone deplasament), aflată sub pavilion portughez”.

Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a acuzat echipajul navei de croazieră că a comis un act de “terorism și piraterie” împotriva navei miliare Naiguatá. Maduro a cerut autorităților Curaçau, unde vasul de croazieră este ancorat, să investigheze acest “act de piraterie internațională”.

Navele militare au mai fost și în trecut “victime” ale vaselor civile. În noiembrie 2018, fregata norvegiană HNoMS Helge Ingstad, construită tot la șantierul naval Navantia, s-a scufundat după ciocnirea cu tancul petrolier Sola TS din cauza erorilor echipajului navei militare.

Nava de patrulare Naiguatá (GC-23) – clasa Guaicamacuto/Avante 1400 a fost construită de șantierul naval Navantia din San Fernando, Spania și livrată autorităților venezuelane în anul 2009.

Vasul are o lungime de 79,9 metri, un deplasament total de 1500 de tone, rază de acțiune de 4.0000 de mile nautice și viteza maximă de 22 de noduri, datorită celor două motoare diesel de 5,920 kW. Echipajul este format din 35 de oameni și poate transporta în plus 29 de persoane. Ca armament, nava de patrulare are un tun Oto Melara de 76 mm, un tun automat 35 mm Oerlikon Millennium și două mitraliere de 12.7 mm. De asemenea, în partea din spate se află o punte de aterizare pentru elicoptere de mărime medie (AB-212, AB-412, Eurocopter AS-565 Panther), potrivit companiei Navantia.

Nava de croazieră RGCS Resolute, deținută de compania Columbia Cruise Services, a fost construită în anul 1993 în Finlanda și poate transporta 146 de pasageri. Vasul, cu lungime de 122,8 de metri, are o viteză maximă de 15 noduri. Vasul are coca întărită pentru a putea naviga în zonele polare (clasa de gheaţă 1A Super, cea mai înaltă conform regulilor de clasificare finlandezo-suedeze).