ApărareȘtiri

Navă militară ucraineană, avariată de intemperii în apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră

Nava de demagnetizare BALTA U-811 a Forțelor Navale Ucrainene (Sursa: Yorik Isik/Twitter:)

Nava de demagnetizare BALTA (U-811) a Forțelor Navale Ucrainene a suferit avarii semnificative din cauza intemperiilor în timp ce naviga în apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră, au anunțat autoritățile ucrainene și portalul specializat în traficul maritim fleetMon.com.

Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de miercuri, 13 octombrie, în nord-vestul Mării Negre. Aparent, două compartimente ale navei au fost inundate din cauza intemperiilor.

“Ca urmare a unei deteriorări accentuate a condițiilor meteorologice, a apărut o situație de urgență, în urma căreia o navă a flotei naționale a fost avariată. După evaluarea situației, s-a decis ancorarea navei pentru a asigura implementarea măsurilor de control a avariilor”, se arată în mesajul dat publicității de Forțele Navale ale Ucrainei.

Echipajul a reușit să stabilizeze situația de urgență, astfel că în acest moment nu există nici o amenințare la adresa vieții marinarilor și riscul scufundării navei a fost eliminat.

Pe 14 octombrie a fost anunțat că nava avariată este remorcată la baza navală de la Odessa, fiind escortată de alte vase ale Marinei Ucrainene.

Opt nave și patru aeronave au participat la operațiunea de salvare a echipajului și a vasului.

Vasul auxiliar BALTA (U-811), care se ocupă de măsurarea câmpului magnetic al navelor si demagnetizarea acestora, a fost construit în anul 1987 la șantierul naval Gdansk din Polonia și are un echipaj de aproximativ 45 de persoane.