ApărareȘtiri

Nava de patrulare „Commandant Birot” a Forțelor Navale Franceze efectuează o vizită în portul Constanța

Nava franceză Commandant Birot (Armee Francaise)

Franța a trimis nava maritimă de patrulare „Commandant Birot” în Marea Neagră cu scopul demonstrării solidarității față de aliații săi din regiune și pentru a păstra libertatea de navigație în aceste ape. Nava efectuează o escală în portul Constanța în perioada 15-17 mai.

Cu ocazia escalei, ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, a vizitat nava, fiind însoțită de atașatul francez al Apărării, colonelul Daniel Parpaillon.

Nava franceză a intrat în apele Mării Negre pe 11 mai. Flota rusă a Mării Negre a anunțat prompt că monitorizează îndeaproape vasul, a relatat agenția de știri Tass.

Nava este concepută să sprijine submarinele strategice, să efectueze misiuni de recunoaștere și să monitoriza zone maritime. Vasul de război are 80 de metri lungime, 10 metri lățime, 1.350 de tone și un echipaj de 90 de oameni.

În aceeași perioadă, trei avioane de luptă de tip Mirage-2000 ale Forțelor Aeriene ale Franței au efectuat un zbor de recunoaștere în spațiul internațional deasupra Mării Negre.

Moscova s-a declarat în repetate rânduri deranjată de consolidarea prezenței NATO în zona pontică după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, susținând că prezența în Marea Neagră a navelor militare ale țărilor NATO din afara bazinului pontic subminează stabilitatea regională.