ApărareȘtiri

NATO: Un avion rus Su-27 a pătruns în spațiul aerian danez în timp ce urmărea un bombardier american B-52

Sursa: Air Force Magazine

Un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-27 care urmărea un bombardier american de tip B-52H a pătruns în spațiul aerian danez pe data de 28 august, în aceeași zi în care, un alt grup de avioane de vânătoare rusești a interceptat un alt B-52 într-o manieră considerată drept neprofesionistă și periculoasă de către Forțele Aeriene ale SUA.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului Aerian Aliat NATO, un bombardier B-52, ce zbura în spațiul internațional deasupra Mării Baltice – în cadrul misiunii NATO „Allied Sky” – a fost interceptat de un avion rusesc Su-27, decolat din Kaliningrad, care a urmărit bombardierul până în spațiul aerian danez, ajungând chiar în apropierea insulei Bornholm, insulă aflată la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească.

Actul reprezintă o „încălcare semnificativă” a spațiului aerian al Danemarcei, a precizat alianța.

„Acest incident demonstrează lipsa de respect a Rusiei pentru normele internaționale și pentru spațiul aerian suveran al unei națiuni aliate”, a declarat generalul american Jeffrey L. Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa și al Comandamentului aerian aliat al NATO.

Danemarca a lansat mai multe avioane pentru a „contracara încălcarea”, dar aeronava rusească s-a retras din zonă. Avioanele daneze au rămas în aer și au patrulat zona.

Incursiunea este prima de acest gen „de câțiva ani și indică un nou nivel de comportament provocator al Rusiei”, a subliniat NATO, potrivit Air Force Magazine.

În  aceeași zi, un bombardier B-52 a fost interceptat în zona pontică de avioane de vânătoare rusești Su-27. Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au comunicat sâmbătă că aeronavele rusești au executat manevre „nesigure și neprofesioniste” în apropierea unui bombardier american B-52 Stratofortress deasupra Mării Negre.

USAF a dat publicității o înregistrare cu interceptarea bombardierului american, disponibilă aici.