ApărareȘtiri

NATO livrează muniție inteligentă de antrenament pentru avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române

Inspecție înainte zborului efectuată de comandorul Cătălin Micloș (NSPA)

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) furnizează muniție inteligentă aer-sol de antrenament de tip Enhanced Laser Guided Training Round (ELGTR) pentru avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, a anunțat instituția.

România, ca parte a Parteneriatului NSPA pentru Sprijin privind Achiziția de Muniții, beneficiază de prevederile unui acord cadru între NSPA și Lockheed Martin, care permite agenției NATO să achiziționeze până la 3.000 de proiectile de antrenament pe an, în următorii cinci ani, în numele țărilor membre NATO.

România poate utiliza această soluție modernă de instruire, beneficiind de consolidarea cerințelor și reducând în același timp costurile și amprenta logistică.

Faza de pregătire a echipajelor de la sol și aer s-a desfășurat în zilele de 16 și 17 noiembrie, la Baza Aeriană Borcea, bază singurei unități românești care utilizează avioane de luptă F-16 – Escadrila 53 Vânătoare „Warhawks”. Pe 18 noiembrie, primele doua misiuni au fost îndeplinite cu succes de comandantul bazei, comandorul Catalin Micloș, si comandantul de escadrilei, comandorul Mihăiță Marin.

“Enhanced Laser Guided Training Round vor permite antrenamentul la un cost mai redus comparativ cu bombele tactice Paveway II Laser Guided. Acest lucru va fi benefic pentru bugetul Forțelor Aeriene Române, oferind o rată de pregătire mai ridicată pentru piloții Viper, făcându-i mai competenți în ceea ce privește lansările de muniție ghidată de mare precizie”, a declarat comandorul Cătălin Micloș.

“NSPA a oferit Forțelor Aeriene Române un sprijin deosebit pentru obținerea unei soluții moderne, rentabile și eficiente de instruire, care va îmbunătăți capacitățile F-16”, a declarat reprezentantul Forțelor Aeriene Române, căpitanul inginer Radu Cătălin Mihalache.

Agenția NATO nu a oferit informații despre valoarea contractului de achiziție muniție inteligentă de antrenament pentru Forțele Aeriene Române.

Reprezentanții Forțelor Aeriene Române și ai Parteneriatului NSPA pentru Sprijin privind Achiziția de Muniții s-au întâlnit pe 19 noiembrie pentru a discuta despre noua facilitate de antrenament, pentru a revizui proiectele în derulare, dar și pentru a discuta despre oportunitățile viitoare. În cursul întrevederii, România și-a exprimat intenția de a se alătura Grupului de lucru NATO pentru muniție ghidată aer-sol de mare precizie (Air-Ground Precision Guided Munitions).

Treisprezece aliați și un partener NATO (Belgia, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Finlanda) participă la acest proiect multinațional care oferă participanților un cadru comun pentru achiziționarea de muniție ghidată aer-sol într-un mod rentabil și flexibil. Pentru a realiza acest lucru, agenția NSPA acționează ca autoritate contractantă principală cu scopul obținerii unui cost unitar mai redus.

Muniție inteligentă aer-sol de antrenament de tip Enhanced Laser Guided Training Round (NSPA)
Muniție inteligentă aer-sol de antrenament de tip Enhanced Laser Guided Training Round la bordul unui avion F-16 al Forțelor Aeriene Române (NSPA)