ApărareȘtiri

NATO ar putea desfășura grupuri de luptă în România, după modelul celor din Polonia și țările baltice – Stoltenberg

Conferință de presă a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg

NATO analizează posibilitatea desfășurării de grupuri de luptă în România, după modelul celor dislocate în Polonia și și țările baltice pentru a descuraja acțiunile agresive ale Rusiei, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

„De asemenea, examinăm acum dacă ar trebui să avem o schimbare pe termen mai lung a posturii noastre în partea de est a alianței. Astăzi avem grupuri de luptă în țările baltice și în Polonia. Marea Britanie conduce grupul de luptă din Estonia, dar își va spori și prezența în Polonia, iar acum ne gândim să avem grupuri de luptă similare, de exemplu, în România pentru regiunea Mării Negre, ”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă alături de premierul britanic Boris Johnson.

România găzduiește o Unitate NATO de Integrare a Forțelor (NFIU), Brigada Multinațională de la Craiova, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București și Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, adică în total aproximativ 4.000 de militari. Separat, Statele Unite au dislocat în România peste 900 de militari americani, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, iar în plus, luna această urmează să sosească aproximativ 1.000 de militari din cadrul Regimentului 2 Cavalerie.

Totodată, în contextul agravării tensiunilor între Rusia și NATO pe tema Ucrainei, Franța s-a oferit să suplimenteze numărul de militari dislocați în România și să preia comanda unui grup tactic al NATO în țara noastră.

Polonia și cele trei țări baltice găzduiesc patru grupuri tactice de luptă multinaționale ale NATO care au rolul de a descuraja o eventuală agresiuni din partea Rusiei. La Grupul de Luptă din Polonia participă și militari români. În cazul unui atac asupra unei țări aliate, forțele multinaționale ar urma să ajute armatele naționale până la sosirea forţei de reacţie a NATO.