ApărareȘtiri

NATO aprobă noul Concept Strategic care desemnează Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității

NATO a aprobat miercuri, 29 iunie, un nou Concept Strategic, în cursul summit-ului de la Madrid, prin care Rusia este identificată drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților” și la „adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul organizației.

„Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a alterat mediul nostru de securitate (…) Comportamentul agresiv al Moscovei reflectă o tendință de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și comunității transatlantice”, se afirmă în document.

NATO solicită Rusiei „să oprească imediat acest război și să se retragă”, după ce a cauzat distrugeri și suferință de neînchipuit.

„Vom continua și vom intensifica și mai mult sprijinul politic și practic” pentru Ucraina, spune NATO, cum ar fi furnizarea de „echipamente de apărare neletale”, îmbunătățirea apărării cibernetice și sprijinirea activităților de modernizare „în tranziția sa spre consolidarea interoperabilității pe termen lung”.

Citând „mediul de securitate schimbat în Europa”, Alianța afirmă că, de asemenea, trebuie „să intensifice sprijinul politic și practic acordat partenerilor, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova”.

Acest lucru va ajuta la „consolidarea integrității și rezilienței lor, la dezvoltarea capacităților și la menținerea independenței lor politice”, se mai arată în document, potrivit portalului Flight Global.

NATO a abordat și problema relațiilor cu Beijingul, indicând că „ambițiile declarate și politicile coercitive ale Chinei ne provoacă interesele, securitatea și valorile”.

„Aliații vor lucra împreună pentru a aborda provocările sistemice generate de China la adresa securității euro-atlantice”.

De asemenea, în document se precizează că „Rusia și China dezvoltă un parteneriat strategic și se află în fruntea unei contraofensive autoritariste împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli”.

În contextul invaziei ruse în Ucraina, NATO și-a consolidat prezența militară pe Flancul estic, formând noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, după modelul celor deja dislocate în țările baltice și Polonia.

Totodată, Alianța Nord-Atlantică urmează să primească doi noi membri – Suedia și Finlanda – care au solicitat aderarea la NATO în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.