ApărareȘtiri

Nagorno-Karabakh: Bombardier suspendă exportul de motoare de uz civil ce pot fi folosite și pentru drone militare

Compania Bombardier Recreational Products (BRP) din Canada a comunicat pe 25 octombrie că a suspendat livrarea de motoare de aviație către țări în care nu este clar în ce scop vor fi folosite, în lumina informațiilor care indică faptul că unele dintre aceste propulsoare echipează dronele de atac, de fabricație turcească, utilizate de Azerbaidjan în luptele din Nagorno-Karabakh, relatează Radio Canada International.

Bombardier Recreational Products (BRP) a transmis că a aflat la finalul săptămânii trecute că unele dintre motoare de aviație produse de subsidiara sa austriacă, Rotax sunt utilizate în vehiculele aeriene fără pilot Bayraktar TB2, produse în Turcia.

Un oficial din cadrul BRP a declarat că toate motoarele de aviație fabricate de Rotax sunt proiectate și produse exclusiv în scopuri civile și sunt certificate numai pentru uz civil.

Gabriele Juen, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Viena, a explicat că motoarele Rotax sunt utilizate în diverse sporturi și de drone civile ce pot fi folosite „pentru o multitudine de scopuri exclusiv civile”.

„Lista de verificare a articolelor cu dublă utilizare a Uniunii Europene nu listează motorul dronei în cauză ca un produs cu dublă utilizare”, a spus Juen. „Prin urmare, nu este necesară o autorizație în temeiul legislației austriece care reglementează exportul de articole din domeniul apărării”.

Pe fondul conflictului din Nagorno-Karabakh, Ottawa a anunțat, la începutul acestei luni, că suspendă exporturile de echipamente militare către Ankara până la finalizarea unei investigații în legătură cu suspiciunile că Turcia ar fi livrat către Azerbaidjan armament care conținea componente de proveniență canadiană, în special drone.

Potrivit relatărilor mass-mediei canadiene, în luna mai, Ottawa a permis companiei canadiene L3Harris Wescam să livreze sisteme de țintire unui producător turc de drone. Autoritățile canadiene suspectează acum că aceste componente au fost montate pe dronele fabricate de compania turcă Baykar pentru Azerbaidjan.

După reizbucnirea conflictului din Nagorno-Karabah, forțele armate azere au utilizat intens drone fabricate în Turcia, dar și în Israel, împotriva țintelor armene sau separatiste.

Ismail Demir, președintele Industriilor de Apărare din Turcia, a afirmat că embargoul nu va afecta sectorul local al apărării; dronele turcești urmând să fie echipate cu sisteme de supraveghere și țintire dezvoltate în plan local, informează agenția Anadolu.

Ottawa și-a mai suspendat exporturile de echipament militar către Turcia în urmă cu un an, ca urmare a ofensivei turce în nordul Siriei împotriva insurgenților kurzi. Cu toate Canada și-a reluat exporturile în luna mai.