ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

MSC20. Huawei, un “cal troian” și o “amenințare” pentru NATO, susțin Esper și Pompeo

Sursa: androidtechster.blogspot.com

Compania chineză de telecomunicații Huawei a fost sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München (MSC2020), ținta criticilor oficialilor americani. Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, afirmând că Huawei reprezintă un “cal troian” ce va permite Chinei să spioneze țările europene, iar secretarul american al Apărării, Mark Esper, a avertizat că firma chineză reprezintă o amenințare la adresa NATO.

“Este esențial ca noi, comunitatea internațională, să ne trezim în fața provocărilor reprezentate de manipularea de către China a ordinii internaționale bazate pe reguli de care am beneficiat toți de mai multe decenii”, a declarat Esper.

“Dacă nu înţelegem ameninţarea şi nu reacţionăm, acest lucru ar putea în cele din urmă să ameninţe cea mai de succes alianţă din istorie, NATO”, a avertizat șeful Pentagonului.

“Huawei și alte companii chineze de stat din domeniul tehnologiei sunt cai troieni pentru serviciile de informații chineze”, a afirmat șeful diplomației americane. Pompeo a mai menționat o de amenințări cu care se confruntă Occidentul: “Campaniile de dezinformare ale Rusiei încearcă să întoarcă cetățenii noștri unii împotriva altora. Atacurile cibernetice iraniene afectează rețelele informatice din Orientul Mijlociu“.

Statele Unite presează țările europene să nu permită firmelor chineze să participe la realizarea rețelelor 5G, citând motive de securitate. Administrația de la Washington susține că firme ca Huawei și ZTE ar permite serviciilor chineze de spionaje să acceseze clandestin rețelele 5G din alte țări. Huawei neagă vehement că ar avea legături cu spionajului chinez, afirmând că acuzațiile Administrației SUA sunt „speculații fără niciun fundament”.