IT&C

Motoc: IMM-urile din IT au perspective promițătoare de implicare în proiectele militare europene

Foto: caleaeuropeana.ro

Companiile mici și mijlocii cu preocupări în domeniul Apărării, în special cele din IT, au perspective promițătoare de implicare în proiecte finanțate prin Fondul European de Apărare, care are alocat un miliard de euro anual pentru cercetarea și dezvoltarea militară, a spus fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, la Umbrela Strategică Focus.

”În ce privește procesul propriu-zis al Apărării europene, proiectele care pot fi dezvoltate, România a făcut o serie de propuneri. Dincolo de colaborările cu alte țări membre ale UE în ce privește activitatea industriei tradiționale de apărare, perspective promițătoare au IMM-urile cu preocupări în domeniu și centrele de cercetare academice din acest domeniu (…)  mă refer cu deosebire la IMM- urile din domeniul IT, care pot veni cu soluții interesante în cadrul unor proiecte multinaționale de dezvoltare de capabilități militare. Avem capacitate în acest domeniu, aceste companii sunt foarte agile și de aceea s-au mișcat destul de rapid pentru a accesa tipul de proiecte finanțat de Fondul de Apărare Europeană”, a detaliat Motoc, care este consilier principal în I.D.E.A, think-tank-ul intern al Comisiei Europene.

România este ”așteptată să arate că e posibilă cooperarea eficientă și desprinderea beneficiilor care decurg de aici la nivel european”, a completat oficialul european.

El a precizat că prin Fondul European de Apărare se finanțează proiectele de colaborare în ce privește partea de cercetare-dezvoltare, nu se finanțează achizițiile comune, de exemplu, de sisteme de apărare.