ApărareȘtiri

Moscova: Tragedia Ucrainei a început nu din cauza Rusiei, ci în urma unei lovituri de stat susținute de SUA

Actuala situație tragică a Ucrainei a început în 2014, însă nu din cauza unei provocări din partea Rusiei, ci în urma unei lovituri de stat care a fost „susținută și chiar într-o măsură substanțială organizată” de SUA, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția de știri TASS.

Șeful diplomației ruse a subliniat că tragedia actuală a Ucrainei moderne „a început într-adevăr în 2014”, totuși, nu a fost rezultatul unei provocări din partea Rusiei, ci rezultatul unei lovituri de stat care a fost „susținută și chiar într-o măsură substanțială organizată” de SUA.

“Și în zilele noastre, fără îndoială, Ucraina este guvernată din exterior de către SUA”, a continuat oficialul rus.

“Washingtonul este destul de capabil să forțeze, pur și simplu, regimul de la Kiev să implementeze în cele din urmă Acordurile de la Minsk. Acest subiect a fost discutat și în timpul summitului Putin-Biden de la Geneva, din luna iunie a anului trecut. (…) Mai presus de toate, [constă] în statutul special al lui Donbass. Și sper că colegii noștri americani se vor ocupa de asta”, a adăugat Lavrov.

Rusia susține că SUA și alte țări occidentale au orchestrat protestele din Ucraina din 2014, cunoscute sub numele de „Euromaidan”, față de liderul ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. În urma prăbușirii regimului Ianukovici, regiunea autonomă Crimeea a fost anexată de Rusia în urma unui referendum controversat, iar în estul Ucrainei au izbucnit lupte între autoritățile ucrainene și insurgenți pro-ruși susținuți cu arme și oameni de către Moscova.

Afirmația lui Lavrov se pare că se vrea a fi în contrapartidă la declarația omologului său american, Antony Blinken, care atrăgea atenția că “nu NATO a invadat Ucraina; nu NATO a invadat Georgia; nu NATO a poziționat forțe în Moldova împotriva voinței poporului său. Toate acestea sunt lucruri, printre multe altele, pe care Rusia le-a făcut în ultimii ani”

“În ultimele două decenii, Rusia este cea care a invadat țările vecine; a intervenit în alegerile electorale din alte țări; a folosit arme chimice pentru a încerca să asasineze oponenții guvernului și a făcut acest lucru pe pământ străin; a încălcat acordurile internaționale de control al armelor; s-a retras din mecanismele de consolidare a încrederii și de transparență convenite de mult timp”, a adăugat Blinken în cadrul unei conferințe de presă la începutul lunii ianuarie.

În ceea ce privește acuzațiile lansate de Washington privind pregătirea de către Rusia a unui „provocări” împotriva Ucrainei, Lavrov a afirmat că acestea sunt „dezinformări”.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că dețin informații care indică faptul că Rusia pregătește fabricarea unui potențial pretext pentru invadarea Ucrainei, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei.

De asemenea, un oficial american, citat de portalul de știri Axios, a indicat că SUA dețin informații care indică faptul că Rusia „a pre-poziționat deja un grup de agenți care să execute o operațiuni cu steaguri false în estul Ucrainei”.

„Armata rusă plănuiește să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie. Am văzut această strategie în 2014 cu Crimeea”, a adăugat oficialul american.