ApărareȘtiri

Moscova susține că o navă americană a pătruns în apele teritoriale rusești/SUA denunță pretențiile maritime excesive ale Rusiei

USS John S. McCain (DDG-56)

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că distrugătorul USS John S. McCain (DDG-56) a pătruns ilegal în apele rusești din Extremul Orient, în apropiere de Vladivostok, pe 24 noiembrie, și s-a retras din zonă doar după ce vasul rusesc Amiral Vinogradov a avertizat că ar putea izbi nava americană, informează site-ul postului Radio Free Europe/Radio Liberty.

Potrivit oficialilor de la Moscova, distrugătorul american s-a aventurat doi kilometri în apele teritoriale rusești în Golful Petru cel Mare, în apropierea portului Vladivostok, unde se află principala bază navală a Flotei ruse a Pacificului.

“Distrugătorul antisubmarin Amiral Vinogradov (clasa Udaloy) a folosit un canal internațional de comunicare pentru a avertiza nava străină că o astfel de acțiune este inacceptabilă și că infractorul ar putea fi alungat din apele teritoriale ale țării printr-o manevră de izbire. După lansarea avertismentului, Amiral Vinogradov și-a schimbat cursul, iar distrugătorul USS John S. McCain (clasa Arleigh Burke) s-a întors în apele internaționale”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

La rândul său, Flota SUA din Pacific a comunicat că nava americană a executat o misiune de demonstrare a libertății de navigație în zona Golfului Petru cel Mare, “contestând revendicărilor maritime excesive ale Rusiei”.

Autoritățile SUA nu au oferit alte detalii despre incident.

Uniunea Sovietică a declarat zona Golfului Petru cel Mare ca făcând parte din apele sale teritoriale în 1984, dar Statele Unite nu recunosc această pretenție.

Astfel de incidente aeriene și navale s-au înregistrat tot mai frecevent în ultimii ani în contextul degradării relațiilor Rusiei cu SUA și țările NATO după anexarea regiunii Crimeea de către Moscova în 2014.