IntelligenceȘtiri

Moscova susține că este victima unei campanii de dezinformare după ce presa occidentală a contestat bilanțul COVID-19 din Rusia

SURSA: euvsdisinfo.eu

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat că presa occidentală răspândește informații false, după ce The New York Times, Bloomberg și Financial Times au relatat că numărul deceselor provocate de pandemie în Rusia este probabil semnificativ mai mare decât bilanțul oficial al autorităților, transmite publicația The Hill.

Zakharova a afirmat că Rusia a transmis fiecărei publicații o cerere de retractare a articolelor care pun la îndoială acuratețea bilanțului oficial al autorităților.

Reprezentanții New York Times au transmis că publicația este încrezătoare în acuratețea informațiilor prezentate într-un articol în care o citează pe Tatiana Mikhailova, cercetătoare principală la Academia Prezidențială de Economie Națională și Administrație Publică din Moscova. Ea a afirmat că numărul deceselor la Moscova este “posibil de aproape trei ori mai mare decât bilanțul oficial”.

“Suntem încrezători în acuratețea materialului nostru pe baza datelor publicate de o agenție oficială guvernamentală și a interviurilor cu experți din instituțiile statului”, a declarat purtătorul de cuvânt al New York Times, Danielle Ha, pentru agenția de știri TASS.

Rusia, a doua țară din lume ca număr de cazuri, a raportat până acum peste 252.000 de cazuri, însă doar 2.305 de decese, un număr suspect de mic în comparație cu Marea Britanie, unde sunt 33,693 de morți, sau chiar Germania, unde s-au înregistrat 7,884 de decese.

Potrivit Financial Times, se estimează că cifra reală a deceselor în Rusia din cauza coronavirusului ar putea fi cu 70% mai mare decât cea prezentată de autorități.

Zakharova a afirmat că “a fost lansată o campania de dezinformare împotriva Rusiei în contextul pandemiei”, susținând că în această campanie ar fi implicat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acuzat Moscova și Beijingul de răspândirea de informații false pe tema pandemiei.

La începutul lunii, doi reprezentanți ai Departamentului de Stat au afirmat că Washingtonul este preocupat de campaniile de dezinformare lansate de regimurile de la Moscova și Beijing, care încearcă să arunce vina asupra Occidentului pentru pandemia de coronavirus, dar și să creeze impresia că țările occidentale, în special SUA, pierd lupta împotriva COVID-19, iar în același timp să prezinte China și Rusia drept modele de urmat în ceea ce privește gestionarea crizelor medicale,

Lea Gabrielle, coordonatoarea Centrului de Implicare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a explicat că cele două mari puteri autoritariste “utilizează mecanisme de dezinformare la nivel global pentru a răspândi diverse teorii ale conspirației. Una este că Statele Unite au creat acest virus pentru a controla populația. O altă teorie încearcă să demonstreze că Rusia și China reușesc să controleze pandemia într-un mod exemplar, contrar celor întâmplate în Occident”.