ApărareȘtiri

Moscova răspunde Chișinăului pe tema ocupației ruse în Transnistria: „Renunțați la digresiunile care sunt departe de realitate”

Militari din regiunea separatistă Transnistria (President of the Pridnestrovian Moldavian Republic)

Rusia cere conducerii Republicii Moldova să renunțe la declarațiile controversate despre rolul Moscovei în reglementarea problemei transnistrene, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Zaițev.

Reacția virulentă a Moscovei vine după ce președintele Republicii, Maia Sandu, a afirmat că Rusia a fost implicată în stimularea conflictului din Transnistria, fiind o încercare a Moscovei de a preveni independența statului moldovenesc.

Liderul de la Chișinău a precizat că încearcă să obțină sprijinul comunității internaționale în favoarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării.

„Prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova”, a subliniat Maia Sandu,

„Facem apel la doamna Sandu și alți parteneri moldoveni să se abțină de la a face astfel de digresiuni care sunt departe de realitatea istorică și să se concentreze pe rezolvarea problemelor deschise în relațiile ruso-moldovenești, inclusiv pe probleme create artificial de Chișinău, și pe imprimarea unei dinamici pozitive procesului de reglementare transnistreană, inclusiv prin reluarea dialogului cu Tiraspolul”, a declarat Zaițev, în cadrul unui briefing de presă, potrivit agenției de știri TASS.

„Este bine cunoscut faptul că trupele ruse nu au fost trimise acolo. În prezent, forțele ruse de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malul Nistrului. În acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia soluționării problemei transnistrene este problema prezenței trupelor rusești în regiune”, a declarat oficialul rus.

Oficialul de la Moscova a adăugat că Rusia este pregătită pentru o cooperare constructivă, pragmatică cu Republica Moldova.