IntelligenceIT&CȘtiri

Moscova răspunde acuzațiilor că ar fi piratat computere ale Bundestagului susținând că Rusia este victima hackerilor din Germania

Sursa: US Computer Emergency Readiness Team

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat marți că, în ultimii ani, s-au înregistrat numeroase atacuri cibernetice împotriva unor instituții și organizații ruse comise de hackeri din Germania. Acuzațiile Rusiei vin în contextul în care Uniunea Europeană, la cererea Germaniei, a impus sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși suspectați că ar fi fost implicați în operațiunea de piratare a sistemului informatic al Bundestagului în 2015.

“Ne-am exprimat îngrijorarea față de partea germană în legătură cu situația cooperării noastre în domeniul cibersecurității. Am spus că anul trecut și anul acesta am expus numeroase atacuri cibernetice împotriva instalațiilor și organizațiilor din Rusia care provin din segmentul german al internetului”, a afirmat Lavrov, pe 11 august, după o discuție cu omologul său german, Heiko Maas, relatează agenția de știri Tass.

Potrivit șefului diplomației de la Moscova, Centrul Național de Coordonare a Incidentelor Informatice din Rusia a identificat 75 de cazuri între ianuarie 2019 și mai 2020 în care obiective rusești, inclusiv peste 50 de instituții guvernamentale, au fost atacate de hackeri din Germania.

“Notificările privind cele 75 de cazuri au fost trimise autorităților germane în cauză. Doar în șapte din cele 75 de cazuri au fost primite răspunsuri formale. Niciunul dintre ele nu conținea un răspuns temeinic la întrebările puse”, a spus Lavrov.

La rândul său, șeful diplomației de la Berlin a afirmat marți că “Germania va proteja siguranța oamenilor online și offline, fără să facă compromisuri”.

Piratarea de către serviciul de spionaj militar de la Moscova (GRU) a sistemului informatic al Bundestagului în 2015 și uciderea unui cetățean georgian de către un presupus asasin rus la Berlin în 2019 au provocat o deteriorare a relațiilor dintre Germania și Moscova.

De altfel, Maas a avertizat marți că vor exista consecințe dacă se dovedește că Moscova a fost implicată în asasinarea unui cetățean georgian care a luptat de partea cecenilor împotriva forțelor ruse.