IntelligenceȘtiri

Moscova neagă orice implicare în incidentul din Belarus/Hodges: Imposibil ca Rusia să nu fi știut ce se întâmplă

Sursa: Mikhail Metzel/TASS

Kremlinul a respins categoric ideea presupusei implicări a Moscovei în deturnarea unui avion în Belarus, aparent cu scopul capturării unui opozant al regimului Lukașenko. Pe de altă parte, generalul american (ret) Ben Hodges este de părere că, având în vedere gradul ridicat de integrare între apărarea antiaeriană a Belarusului și cea a Rusiei, ar fi imposibil ca Administrația de Kremlin să nu știe despre situația din țara vecină, relatează agenția de știri Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, a declarat marți că orice sugestie privind o presupusă implicare a Rusiei în incidentul din Belarus nu merită un un răspuns și astfel de idei sunt alimentate de sentimentele rusofobe.

Însă generalul american Hodges argumentează că ar fi imposibil ca Rusia să nu fi știut de acest incident în condițiile în care apărarea antiaeriană a Belarusului este strâns integrată cu cea a Rusiei.

“Dacă s-ar întâmpla ceva în spațiul aerian din Belarus, ar fi imposibil ca Kremlinul – sau cel puțin forțele militare rusești – să nu știe despre asta”, a afirmat generalul american.

Incidentul de duminică a provocat reacții acerbe din partea lumii occidentale, în timp ce Rusia și-a exprimat susținerea pentru regimul Lucașenko și a acuzat Occidentul de ipocrizie.

România a fost una dintre primele țări care a condamnat incidentul.

Episodul de duminică are legătură cu cel mai recent val de proteste față de regimul autoritar de la Minsk, care au izbucnit în luna august a anului trecut, după scrutinul prezidențial, câștigat la un scor neverosimil de Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.