IntelligenceȘtiri

Moscova amenință cu măsuri de retorsiune la adresa României în urma expulzării unui diplomat rus

Sursa: The Ministry of Foreign Affairs of Russia

Moscova consideră decizia României de a expulza un diplomat rus drept un pas neprietenos și își rezervă dreptul de a „lua în replică măsuri adecvate”. a declarat ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, citat de agenția de știri TASS.

“Această decizie este, fără îndoială, neprietenoasă și nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor interstatale dintre Federația Rusă și România”, a afirmat ambasadorul. “În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii adecvate”, a adăugat oficialul rus.

Ambasadorul a mai precizat că autoritățile române au refuzat să indice motivul pentru care au decis să expulzeze un dipolomat rus.

“Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu necesită o explicație a motivelor unor astfel de demersuri, iar diplomații români au evitat cu atenție orice comentarii”, a mai spus Kuzmin.

La rândul său, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, este familiarizat cu procedurile de retorsiune în cazurile de expulzare a diplomaților.

“Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura privind măsurile de retorsiune”, a afirmat Zakharova, comentând incidentul.

Adjunctul atașatului militar al Federației Ruse în România, Alexey Grishaev a fost declarat persona non grata, iar ambasadorul Rusiei la București a fost convocat luni la MAE.

Diplomatul rus va fi expulzat ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, a informat Ministerul de Externe de la București.

În ultimele săptămâni, Statele Unite, Bulgaria , Ucraina , Cehia , Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au expulzat diplomați ruși din diferite motive. În replică, și Moscova a declarat persoane non grata diplomați din țările menționate.

Decizia Bucureștiului vine în contextul în care, la mijlocul lunii aprilie, Cehia a expulzat 18 diplomați ruşi după ce investigațiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la o explozie din anul 2014 la un depozit de muniții din Cehia, dezastru soldat cu două decese.